Pagets sykdom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pagets sykdom

Pagets sykdom er en sjelden type kreft som rammer huden på brystvortene og omliggende hud. Tilstanden misoppfattes i starten ofte som eksem. På engelsk kalles tilstanden for ”Pagets disease of the nipple”.

Hvem rammes av Pagets sykdom?

Pagets sykdom rammer i hovedsak kvinner, men er også beskrevet hos menn. De fleste som får diagnosen er mellom 50 og 60 år gamle. Forandringene i huden er ofte assosiert med hudkreft, eller forstadier til hudkreft, i brystene.

Symptomer

De fleste oppsøker lege grunnet kløe og utslett rundt brystvorten. Symptomene varierer fra rødhet, hevelse, vesking, skjelling, blødning fra huden, sårdannelse eller inndragning av brystvorten. Tilstanden er som regel ensidig. Det er således spesielt viktig ved ensidig utslett å oppsøke hudlege for vurdering. 


Diagnostikk

Diagnosen Pagets sykdom kan først stilles etter at man har tatt en hudprøve (biopsi). Under mikroskopet ses typiske forandringer. Det tas også ofte et røntgen av brystene (mammografi). 


Behandling
De med denne sykdommen blir ofte henvist til et sykehus spesialisert på brystkreft. Behandlingen må vurderes individuelt og kan inkludere en kirurgisk behandling og strålebehandling. 

 

Pagets sykdom