Papuløst virusutslett

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Papuløst virusutslett

Papuløst virusutslett kjennetegnes også som Gianotti-Crosti syndrom. Gianotti-Crosti syndrom er et ganske vanlig ufarlig utslett. Det er mest utbredt hos barn. Det er en reaksjon i huden som vanligvis etterfølger en virusinfeksjon. Et slikt utslett kan vedvare flere uker og gi bekymring hos foreldrene. Tilstanden går under flere navn, inklusivt Papulovesikuløs akrodermatitt.


Papuløst virusutslettHudreaksjonen utløses vanligvis av en virusinfeksjon. Ofte finner man ikke den utløsende årsak. Luftveisvirus er en vanlig årsak. Barn mellom seks måneder og tolv år er spesielt utsatte.


Symptomer

Utslettet utvikler seg gradvis over noen få dager. Det begynner vanligvis på lår og rumpe, og sprer seg gradvis til å ramme armer og ansikt. Typisk er røde prikker i huden. Noen ganger danner det seg små blemmer. De fleste barn har relativt lite kløe, og er i god form. Enkelte klager på lett kløe.


Behandling

Et typisk utbrudd går helt bort av seg selv i løpet av 3-8 uker. I denne perioden kan man bruke en mild fuktighetskrem eller kortisonkrem  dersom kløe er et problem. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo