Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Perioral dermatitt


Perioral dermatitt er en vanlig hudlidelse. Ca. 90% av pasientene vi ser med dette er kvinner. Det oppstår vanligvis i en alder av 20-45 år, og tilstanden er ikke direkte relatert til kviser i ung alder. Årsaken til tilstanden er ukjent. Vi regner med at 0.5-1%; av befolkningen sliter med dette problemet. 


Hvordan ser det ut?


Typisk for perioral dermatitt er røde små kuler og kviser rundt munnen. Typisk er at området over overleppen ikke er rammet. Noen er også plaget med tilsvarende forandringer rundt nesen og rundt øynene. De fleste har ikke mye ubehag bortsett fra det kosmetiske. Vi vet ikke hvorfor noen får tilstanden. De som bruker kortison i ansiktet sitt er predisponert. Kortvarig bruk av kortison gjør utslettet bedre, men når man slutter blusser det som regel opp kraftigere enn før. Således skal man unngå kortison kremer. Kosmetikk kan også føre til utbrudd. Man har spekulert om fluor i tannpasta, innhold av diverse kremer eller infeksjon kan være medvirkende. Varme og solllys kan også forverre utslettet hos noen. Perioral dermatitt har flere likhetstrekk med hudsykdommen rosacea så behandlingen for begge hudsykdommene er ganske lik.Hvordan behandles perioral dermatitt


Perioral dermatitt har en tendens til å komme tilbake, men vi har god behandling å tilby. Behandlingen består av tabletter, kremer eller en kombinasjon av dette. 


1. Tetracyclin tabletter: Dette er antibiotika man kan ta over lengre tid som har god effekt mot perioral dermatitt. Det er flere å velge imellom: Oxytetral, Doxycyclin, tetracyclin, tetralysal. Tablettene må man som regel ta en 1-3 måneders tid. Man kan bli litt løs i magen i starten. 

2. Unngå kosmetikk og kremer du bruker som kan føre til irritasjon.

3. Bruk solbeskyttelse, da ultrafiolette stråler kan fremprovosere utbrudd. 

Etter at man har avsluttet en antibiotikakur er det alltid risiko for å få sykdommen tilbake. Et alternativ til tabletter ved mindre plager eller nye utbrudd er å bruke diverse kremer. Mye brukt er en antibiotika krem som kalles Rozex (metronidazol). Denne gelen brukes morgen og kveld i 2-3 mnd av gangen, men kan brukes lengre. Hvis dette ikke har effekt kan man også forsøke Finacea gel eller Differin gel dette er legemidler som brukes til behandling av akne og rosacea og har effekt på perioral dermatitt også. Sistnevn vil mange ha nytte av kremer som inneholder svovel. 


Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-perioral-dermatitt.html
23-02-2016