Har du kviser på hake eller rundt munn?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Perioral dermatitt

Perioral dermatitt er en av de vanligste årsakene til konsultasjon hos våre hudleger. Ca 90% av pasientene vi ser med dette er kvinner. Det oppstår vanligvis i en alderen 20-45 å. Tilstanden er ikke direkte relatert til kviser i ung alder. Årsaken til tilstanden er ukjent. Vi regner med at 0.5-1% av befolkningen sliter med dette problemet.


Hvordan ser det ut?

Typisk for Perioral dermatitt er røde små kuler og kviser rundt munnen. Typisk er at området over overleppen ikke er rammet. Noen er også plaget med tilsvarende forandringer rundt nesen og rundt øynene. De fleste har ikke mye ubehag bortsett fra det kosmetiske. Vi vet ikke hvorfor noen får tilstanden. De som bruker kortison i ansiktet er predisponert. Kortvarig bruk av kortison gjør utslettet bedre. Når man slutter med kortisonkremen blusser hudlidelsen som regel opp kraftigere enn før. Således skal man unngå kortisonkremer. Kosmetikk kan også føre til utbrudd. Man har spekulert om fluor i tannpasta, innhold av diverse kremer eller infeksjon kan være medvirkende. Varme og solllys kan også forverre utslettet hos noen. Perioral dermatitt har flere likhetstrekk med hudsykdommen Rosacea. Behandlingenee for begge hudsykdommene er ganske like.


Hvordan behandles Perioral dermatitt?


Perioral dermatitt har en tendens til å komme tilbake. Behandlingen av Perioral dermatitt består av tabletter, kremer eller en kombinasjon av dette. 


1. Tetracyclin tabletter: Dette er antibiotika man kan ta over lengre tid som har god effekt mot Perioral dermatitt. Det er flere å velge imellom: Oxytetral, Doxycyclin, Yetracyclin og Tetralysal. Tablettene må som regel tas en 1-3 måneders tid. I starten kan man bli litt løs i magen.


2. Reseptbelagte kremer som rozex, finacea, soolantra og skinoren kan ha god effekt. Niacinamide og svovelkremer er to reseptfrie alternativer som kan vurderes.

3. Unngå kosmetikk og kremer som kan føre til irritasjon.4. Bruk solbeskyttelse, da ultrafiolette stråler kan fremprovosere utbrudd.Etter at man har avsluttet en antibiotikakur er det alltid risiko for å få sykdommen tilbake. Et alternativ til tabletter, ved mindre plager eller nye utbrudd, er å bruke diverse kremer. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo