Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pigmentflekker


En pigmentflekk kan ha flere ulike årsaker. Ved Oslo Hudlegesenter vil en hudlege først vurdere årsak, for så å gi råd om optimal behandling. 

Denne artikkelen tar for seg de vanligste årsakene til pigmentflekker. Det er viktig å merke seg at det finnes en lang rekke ulike typer pigmentforandringer i huden. Forutsetningen for å få disse fjernet og behandlet avhenger av årsaken. Hyperpigmentering og hypermelanose er to ord som omtaler økt pigmentering i huden. Ingen av disse begrepene sier noe om årsaksforholdet. 


Pigmentflekker


Listen under dekker de vanligste årsakene til pigmenteringer:

  • Melasma: En av de vanligste årsakene til pigmentering i ansiktet etter sommeren er Melasma. Tilstanden skyldes økt mengde Melanin (pigment) i huden. Risikofaktorer for økt pigmentering er soling, bruk av P-piller og mørke hudtyper. Melasma kjennetegnes av brune pigmentflekker i ansiktet. Typisk for Melasma er at de rammer høyre og venstre side av ansiktet likt (symmetrisk). De områdene som er mest utsatte  er pannen, kinnene og overleppen.

  • Kloasma: Kloasma ser helt likt ut som Melasma, men er økt pigmentering i ansiktet som oppstår under graviditet.  Årsaken  til Kloasma er hormonelle endringer i kroppen, og kalles på engelsk ”Mask of pregnancy”.

  • Leverflekker: En leverflekk heter på fagspråket en Lentigo, og omtales ofte på folkemunne som en aldersflekk. De ses som en eller  flere enkeltstående brune flate flekker i huden. De varierer i farge fra lysebrune til mørkebrune. En leverflekk er en ufarlig forandring i huden, men forandringen kan være vanskelig å skille fra en ondartet forandring. En godartet leverflekk kan forebygges ved bruk av solkrem, og avblekes med produkter med Glykolsyre, Kojicsyre og A-vitamin. Ved manglende effekt av denne behandlingen,  kan leverflekkene behandles av lege med frysebehandling, IPL laser, Q-switchet Nd:YAG laser eller TCA peeling.

  • Brune flekker på hendene: Den vanligste årsaken til brune flekker på hendene  er leverflekker. Dannelse  av leverflekker kan forebygges gjennom sommeren ved bruk av solkrem med høy faktor. Mange glemmer å smøre solkrem på baksiden av hendene. Dersom man først har fått pigmentflekker kan disse forbedres ved bruk av produkter med Glykolsyre, Kojicsyre, Retinol eller A-vitaminsyre. Om man ikke kommer til mål med krembehandlingen vil leverflekker kunne fjernes med IPL laser eller såkalt Q-switchet Nd:YAG laser.

  • Fregner: Fregner er brune flekker i huden, som er svært vanlige hos de med lyse hudtyper. Tendensen til å få fregner er arvelig, og skyldes dannelse av pigmentet Melanin i huden. Fregner blir synligere om sommeren da huden stimuleres av sollys. De avblekes naturlig om vinteren. Regelmessig bruk av solkrem vil redusere synlighet og dannelse av fregner. Produkter med Glykolsyre og Kojicsyre kan brukes om høsten for å gi en avbleking. Svært uttalte tilfeller kan vurderes for behandling med IPL laser.

  • Talgvorter: Talgvorter er vanlige brune utvekster i huden som oppstår med økende alder. De kalles på fagspråket Seborreiske keratoser, og på folkemunne ”gammelmannsvorter”. Talgvorter ses som flate eller opphøyde flekker i huden. De varierer i farge fra lysebrune til mørkebrune. Det er ikke uvanlig å ha mange Talgvorter. Størrelsen varierer fra noen få millimeter til flere centimeter. Slike utvekster er ufarlige, men de kan være vanskelig å skille fra ondartede forandringer i huden. Talgvorter er vanskelig å behandle med kremer. De kan effektivt fjernes med skraping (Kurettage), frysebehandling, TCA peeling eller laserbehandling.

  • Postinflammatorisk hyperpigmentering: Enhver betennelse i huden kan føre til en avleiring av økt mengde pigment i huden. Årsaken er frigjøring av pigmentet Melanin og jern. De ses som mørke flekker som tar lang tid før de er helt borte. De med mørke hudtyper er spesielt utsatte. Utløsnede årsaker  kan være eksem, laserbehandling, kviser, peeling, skrubbsår eller infeksjoner i huden.  Pasienter kommer ofte til lege med  brune flekker i huden. For å stille  diagnosen postinflammatorisk hyperpigmentering er det viktig å spørre om de har hatt et utslett i området tidligere. Et klassisk eksempel er en person med mørk hud, som har gjenværende mørke flekker i ansiktet etter kviser. Pigmentforandringene går bort over tid, men det kan ta flere måneder. Det er også viktig å behandle den underliggende årsaken til betennelsen. Avbleking av pigmentflekker kan påskyndes ved bruk av Glykolsyre, Kojicsyre og A-vitamin.

  • Føflekkreft: Når man ser en pigmentflekk i huden bør man alltid ha i bakhodet at rundt 1000 personer i Norge får føflekkreft hvert år. 

Pigmentflekker

 


25-06-2015