Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pigmentpurpura


Kapillaritt er en gruppe av tilstander som på fagspråket også omtales som pigmentpurpura. Det finnes flere ulike typer, med karakteristiske forandringer i huden. 


Hvordan ser utslettet ut?


Det finnes flere ulike typer kapillaritt. De vanligste typene av pigmentpurpura er:

  • Morbus Schamberg: Rammer særlig barn. Denne varianten gir typisk utslett på legger og nedre del av ben. Vanligst er utvikling av gule-brune flekker i huden. Hvis man ser nøye etter kan man se små røde prikker i flekkene som representerer mindre hudblødninger (petekkier). 

  • Morbus Majocchi: Rammer særlig tenåringer og kvinner. Utslettet ses som avgrensede 1- 5 cm store flekker i huden med små røde hudblødninger.

  • Gougerot and blum: Rammer særlig eldre menn. Utslettet er tilsvarende det som ses ved morbus Schamberg, men man utvikler her også små kuler (papler) i huden med typiske funn under et mikroskop.

  • Lichen aureus: Ses som en enkeltstående gul-brun flekk på benet. 


Hva er årsaken til pigmentpurpura?


Årsaken er ukjent. En mistenker at utslettet skyldes betennelse i de aller minste blodkarene (kapillærene).Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden. En hudprøve tas noen ganger for å utelukke vaskulitt (betennelse i blodårene) eller infiltrasjon av unormale hvite blodceller i huden.Hvordan behandles kapillaritt?


Kapillaritt er ikke noen farlig tilstand, og det finnes ingen dokumentert effektiv behandling. Ved symptomgivende utslett kan noen ha nytte av å forsøke en kortisonkrem. Det finnes også rapporter på at vitamin C tilskudd kan ha en gunstig effekt. Utslettet vedvarer som regel i lengre tid, men forsvinner vanligvis av seg selv. 23-02-2016