Informasjon om hårfarge

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Hårfarge

Hårfarge varierer fra person til person. Det er flere faktorer som er medvirkende i å bestemme hvilken farge vi får på håret. Les mer om årsaker til ulik hårfarge i artikkelen under.


Hva avgjør vår hårfarge?

Det er flere faktorer som avgjør hvilken hårfarge vi har. Hårfibrene i seg selv har ingen farge. Hårfargen avgjøres av mengden pigment i hårene. Pigmentet Melanin produseres av pigmentceller (Melanocytter) i hårrøttene. Personer med lyst hår produserer mindre av Melaninproteinet enn de med mørkt hår.


Finnes det ulike pigmenttyper?

Det er to pigmenttyper (Melanin) som avgjør hårfargen vår. De kalles Eumelanin og Pheomelanin. Eumelanin er mørkere i farge, mens Pheomelanin gir rød og blond farge. Ved å blande de to ulike pigmentene i ulik konsentrasjon kan man få alle hårfargene vi ser rundt oss. Personer med mørkt hår har en relativ større produksjon av Eumelanin. Personer med rødt hår produserer mer Pheomelanin. Det er estimert at mørkt hår består av 99% Eumelanin og 1% Pheomelanin. Brunt hår inneholder 95% Eumelanin og 5% Pheomelanin. Rødt hår inneholder 67% Eumelanin og 33% Pheomelanin.


Hva er årsaken til grått hår?

Grått hår er resultatet av en reduksjon i pigmentproduksjonen. I hvilken alder man utvikler grått hår, og i hvilken hastighet, varierer fra person til person. De fleste med lys hårtype begynner å utvikle grå hår i midten av 30-årene. De med afrikansk bakgrunn og hårtype utvikler grå hår senere, i midten av 40-årene. En enkel huskeregel er at man regner med at 50% av befolkningen vil ha 50% grå hår når de når en alder av 50. Grå hår utvikler seg først rundt ørene, og med tid sprer utviklingen seg til resten av hodebunnen.


Hvorfor har vi ulik hårfarge?

Til en viss grad er funksjonen til hårfargen å beskytte oss mot ultrafiolette stråler fra solen. Akkurat som mørk hud beskytter bedre mot solen, gjør også mørkt hår det. Hårfargen reflekterer derfor sannsynligvis kroppens forsvarsmekanisme og arv som har bygd seg opp over generasjoner. De med lyst hår bor i hovedsak i nordlige strøk hvor det er lite sollys. De med mørkt hår bor nærmere ekvator med høyere
UV bestråling. 


Hårfarge