Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pityriasis albaHva er Pityriasis alba


Pityriasis alba er en hudtilstand som I all hovedsak rammer barn og unge voksne (3-16 år). Tilstanden ses som runde og ovale rosa skjellende områder I huden. I etterkant er man etterlatt med et hvitt merke når rødheten har gått bort. Tilstanden har tendens til å blusse opp om sommeren. De med mørk hudtype er spesielt utsatt. De vanligste områdene som rammes er kinn, rundt munn, panne, hals og skuldre.


Hva er årsaken til pityriasis alba


Årsaken er ikke fullt ut kjent. Man mistenker at det skyldes en lett eksem reaksjon i huden. Andre risikofaktorer inkluderer høy luftfuktighet, parfymerte såper, tette klær og stress. Det er en overhyppighet av pityriasis alba hos barn med atopisk eksem og astma.


Trenger man noen behandling


Det viktigste i første omgang er å sette riktig diagnose, og skille fra andre hudsykdommer. Særlig soppinfeksjoner kan gi et ganske likt utslett. Pityriasis alba i seg selv trenger ingen behandling, og går som regel over av seg selv i løpet av noen måneder. Enkelte kan ha utslettet over lengre tid (2-3 år). Det er anbefalt å bruke regelmessig fuktighet på rammede områder. Hvis området klør vil en hudlege vurdere å skrive ut en svak kortisonkrem eller protopic krem. 

23-02-2016