Pityriasis versicolor

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pityriasis versicolor  

Pityriasis versicolor er et vanlig utslett som gir et karakteristisk utslett. Utslettet skyldes overvekst av en sopp som heter Malassezia.


Symptomer

Pityriasis versicolor finnes som oftest øverst på ryggen og på  brystet. Den kan forekomme over hele kroppen. Om  sommeren ses infeksjonen som skarpt avgrensede, ujevne  flekker. Flekkene er lyserøde, røde eller brunlige og de flasser ganske lett. Flekkene flyter ofte sammen og danner store flekker, som kan minne litt om kartformasjoner. Når infeksjonen er gått over, etterlates ofte flekker med tap av pigment. Dette ses som hvite flekker i huden. Det kan ta flere måneder før hudens farge normaliserer seg.


Hvor vanlig er pityriasis versicolor?

Studier fra Skandinavia har vist at ca 1% av befolkningen vil oppleve en episode av tinea versicolor. Tilstanden er langt vanligere i tropiske områder.Tinea versicolorer er vanligst blant tenåringer og unge voksne. Soppen er avhengig av rikelig med fettstoffer i huden. Utslettet er derfor mindre vanlig blant barn og eldre. De fleste voksne har soppen i huden. Kun et fåtall utvikler utslettet. Det er flere forhold som øker risikoen for å utvikle PV. 

  • Varme og svette: Tilstanden ses oftere i varmere strøk. Den er vanligst om sommeren. Utslettet forekommer på de deler av kroppen som blir varme og fuktige.    

  • Medisiner: P-piller øker forekomsten av tinea versicolor. Bruk av kortison tabletter og immunsenkende medisiner øker også risikoen.

  • Trening: Det er en overhyppighet av tinea versicolor blant de som driver med aktiv trening.


Diagnostisering

Diagnosen stilles som regel ved undersøkelse av lege. Utslettet ved pityriasis versicolor er vanligvis lett å kjenne igjen. En lege vil vurdere andre mulige årsaker som vitiligo, andre soppinfeksjoner, seborreisk eksem, pityriasis rosea, pityriasis alba og erythrasma. Enkelte andre hudsykdommer kan gi et liknende utslett. En hudlege bruker ofte et spesielt lys (Wood’s lampe), som gir en spesiell fluoriserende farge der man har utslett. En lege kan også ta et lite hudavskrap og gjenkjenne soppen under et mikroskop.


Behandling

De fleste kan behandles med lokalbehandlinger som kremer, shampoer eller soppdrepende sprayer. Mest brukt er:

  • Fungoral sjampo

  • Lamisil spray

  • Selesun shampo

Hvis man ikke kommer til mål med lokalbehandling, eller utslettet er svært utbredt, vil en lege vurdere behov for tablettbehandling. Det er flere ulike soppdrepende midler som kan tas i tablettform, som er effektiv behandling (Lamisil eller Fungoral tabletter)


Forebygging

En bør unngå utløsende faktorer som varme og overdreven svette. Pasienter med hyppige utbrudd kan redusere forekomsten ved å bruke Fungoral shampo regelmessig. I sjeldne tilfeller vurderes forebyggende (profylaktisk) tablettbehandling, som gis en dag i måneden.
 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo