Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pityrosporum follikulitt


Pityrosporum follikulitt er en vanlig type hårrotsbetennelse som skyldes en sopp. Det rammer særlig unge mennesker.


Hva er årsaken til
pityrosporum follikulitt

Årsaken er en infeksjon i hårrøttene med en sopp som heter malassezia. Dette er en sopp alle mennesker har på huden. Soppen er lipofil (liker fett), og tiltrekkes av fettstoffer i talgkjertlene som ligger rundt hårene. De kan noen ganger gi en betennelsesreaksjon i huden med utslett.


Hvordan ser utslettet ut

Typisk for pityrosporum follikulitt er røde prikker og pustler rundt hårrøttene. Det rammer særlig områder rikt på fettstoffer slik som rygg, brystkasse og skuldre.


Hvilke faktorer er utløsende

De viktigste utløsende årsakene er varme og svette. Pityrosporum follikulitt er langt vanligere i tropiske strøk, eller hvis man har vært på ferie i varme land. Bruk av antibiotika kan også gi grodbunn for en soppinfeksjon. Medisiner som hemmer immunforsvaret øker risikoen.


Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen mistenkes ved undersøkelse av huden. Ikke sjelden ser vi at man tror det er kviser, og av den grunn kan få feil behandling. Soppen kan bekreftes ved å ta et lite hudavskrap og se på det under et mikroskop.


Hvordan behandles pityrosporum follikulitt

Tilstanden behandles med soppdrepende kremer, sprayer, sjampoer eller tabletter. Pityrosporum follikulitt har tendens til å komme tilbake, så forebyggende tiltak er tilrådelig. 

 23-02-2016