Pityrosporum follikulitt

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pityrosporum follikulitt

Pityrosporum follikulitt er en vanlig type hårrotsbetennelse som skyldes en sopp. Det rammer særlig unge mennesker.


Pityrosporum follikulitt

Årsaken er en infeksjon i hårrøttene med en sopp som heter Malassezia. Dette er en sopp alle mennesker har på huden. Soppen er lipofil (liker fett), og tiltrekkes av fettstoffer i talgkjertlene som ligger rundt hårene. De kan noen ganger gi en betennelsesreaksjon i huden med utslett.


Symptomer

Typisk for Pityrosporum follikulitt er røde prikker og pustler rundt hårrøttene. Det rammer særlig områder rikt på fettstoffer slik som rygg, brystkasse og skuldre. De viktigste utløsende årsakene er varme og svette. Pityrosporum follikulitt er langt vanligere i tropiske strøk, eller om man har vært på ferie i varme land. Bruk av antibiotika kan også gi grodbunn for en soppinfeksjon. Medisiner som hemmer immunforsvaret øker risikoen.


Diagnostikk

Diagnosen mistenkes ved undersøkelse av huden. Ikke sjelden ser vi at man tror det er kviser, og av den grunn kan det settes i gang feil behandling. Soppen kan bekreftes ved å ta et lite hudavskrap som studeres under mikroskop.


Behandling

Tilstanden behandles med soppdrepende kremer, sprayer, shampoer eller tabletter. Pityrosporum follikulitt har tendens til å komme tilbake, så forebyggende tiltak er tilrådelig. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo