Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Poison ivy allergi


Poison ivy (Toxicodendron) er en plante til besvær mange steder I verden. Det er en vanlig årsak til kontakteksem, spesielt i visse deler av USA.


Hva er Poison Ivy allergi


Dette er en reaksjon på planten som gir en hissig kontakt eksem reaksjon I huden. Poison ivy inneholder stoffet ”urushiol” som kan gi et allergisk utslett. Planten er spesielt vanlig i USA. Stoffet er svært allergent, og rundt halvparten av alle mennesker vil få en reaksjon ved kontakt.Hva er symptomene?


Utslettet man kan få som følge av eksponering til poison ivy kan være veldig kraftig. Utslettet kommer typisk 1-2 dager etter eksponering. Huden blir rød, hoven og det utvikler seg ofte blemmer. En slik reaksjon kan vare flere dager, og ikke sjelden en 2-3 ukers tid.Hvordan stilles diagnosen


Diagnosen stilles ved en bakgrunn av eksponering, og det typiske utslettet. Et eksempel er hvis man har jobbet i hagen eller vært i skogen i et endemisk område.Hvordan behandles poison ivy allergi?        


Det beste er å unngå kontakt med planten. Hvis man først har fått utslett vil behandlingen tilpasses alvorlighetsgraden. Letter tilfeller kan behandles med kortisonkremer og evt. antihistaminer. Ved uttalt utslett vil en lege vurdere å gi en kur med kortison tabletter (prednisolon). En slik kur vil vanligvis måtte gå over 2-3 ukers tid med gradvis nedtrapping.
23-02-2016