Bruk av kortisonkrem

Bruk av kortisonkrem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Kortisonkrem

Kortisonkremer har vært brukt innenfor hudfaget siden slutten av 1950-tallet. De har betennelsesdempende effekt på flere hudlidelser, inklusive Atopisk eksem og Psoriasis. Våre hudleger vil gi deg veiledning på timen hvordan de skal brukes, og setter opp en individualisert behandlingsplan. 

Styrker

  • Klasse 1: Svakeste klassen av kortisonkremer. Inkluderer Mildisone og Hydrokortison
  • Klasse 2: Svakere kortisonkremer. Inkluderer kremer som Locoid og Apolar
  • Klasse 3: Sterkere type kortisonkremer. Inkludere kremer som Betnovat, Ibaril, Flutivate og Synalar
  • Klasse 4: Dermovat. Dette er den sterkeste kortisonkremen. 


Bivirkninger

Med riktig bruk er risikoen for bivirkninger liten. En hudlege setter ofte opp en nedtrappingsplan ved bruk av slike virkestoffer. Det anbefales at man følger denne fast. Overdreven  bruk og langtidsbruk kan gi visse komplikasjoner i huden. Det er imidlertid viktig å understreke at den største feilen man gjør er å være redd for kortisonkremene og underbehandler hudsykdommen sin. Potensielle bivirkninger inkluderer: 
 


Risiko for bivirkninger øker med mengde brukt, styrke på kremen og hudproblemet som behandles. Kortisonkremer er en effektiv medisin, og er standardbehandling for eksem og Psoriasis.


Ulike typer kortisonkrem

Kortisonprodukter leveres som salver, kremer, flytende oppløsninger og emulsjoner (skum). Kremer er generelt best på veskende og betente områder. Salver brukes ofte på tørr og skjellende hud,  slik som Psoriasis. Flytende oppløsninger er særlig mye brukt i hodebunnen. En hudlege vil gi deg råd om korrekt bruk. Valg av styrke vil avhenge av hva man behandler, utbredelse, lokalisasjon og alder. Generelt brukes sterkere kortisonkremer på kropp, og svakere kremer i ansikt og hudfolder. Huden på hendene trenger ofte en sterkere kortisonkrem enn ansiktet da huden er tykkere på hendene.

Vedlikeholdsbehandling

For en del hudsykdommer er det nødvendig å bruke kortisonkrem fast, over lengre tid, for å få kontroll på sykdommen. Dette forhindrer også oppbluss. Den totale mengden man bruker av kortison vil ofte bli langt mindre ved slik vedlikeholdsbehandling, enn å bruke større mengder kun ved oppbluss. En hudlege vil gi råd om hvordan vedlikeholdsbehandling gjøres optimalt. En ikke uvanlig oppskrift er å bruke kortisonkrem 1-2 dager i uken fast, og kombinere dette med en fuktighetskrem. En må her velge korrekt styrke avhengig av lokalisasjon og utbredelse.

Kombinasjonsbehandling og vanlige feil

Dette er en vanlig kombinasjonsbehandling ved både eksem og Psoriasis. Det er lurt å påføre fuktighetskremen først, og la den trekke inn i huden en 10-15 minutters tid. Deretter påføres kortisonkremen. Det er fordelaktig å påføre kortisonkrem på fuktig hud. Den vanligste feilen er at man bruker for lite kortisonkrem. Vi ser ofte barn som blir ”underbehandlet”, grunnet frykt for bivirkninger. Resultatet av dette blir ofte mangel på sykdomskontroll, og faktisk økt behov for kortisonkrem over tid. Hos de fleste med betent hud er det generelt sett tilrådelig å behandle tilstrekkelig for å få kontroll over utslettet. Deretter trappe ned behandlingen. En motsatt feil er at man bruker for mye kortisonkrem. Enkelte fortsetter å bruke kortisonkrem daglig over lengre tid selv om utslettet har roet seg ned. Dette øker risikoen for bivirkningene nevnt over. 

Kortisonkrem