Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Propecia


Propecia (finasteride) kan skrives ut av hudlege mot hårtap hos menn i utvalgte tilfeller, og etter en individuell vurdering.  


Hva er propecia (finasteride)

Ønsker man behandling for hårtap kan man forsøke finasterid. Man får da vurdere hvor stort problem hårtapet er opp imot potensielle bivirkninger. Finasterid stopper hårtap i 90% av menn i hvert fall 5 år, og 65% får også hårgjenvekst. Man trenger å fortsette med medisinen fast for å opprettholde effekten. Dette er tilsvarende som ved minoxidil. Når man slutter behandling vil hårtapet begynne igjen. Hvordan fungerer finasterid


Finasterid hemmer omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron (DHT). DHT er den mest aktive formen for testosteron i huden og medvirkende til mannlig hårtap. Menn med alopecia androgenetica har forhøyede nivåer av DHT i områder av hodebunnen med hårtap. Behandling med finasterid er mer effektivt mot hårtap rundt kronen enn vikene. Propecia må tas som 1 tablett daglig og har vært godkjent i USA siden 1997. Du kan ikke regne med å se effekt før etter 6-12 måneder. Har man ikke effekt etter 12 måneder anbefaler vi at du slutter å ta medisinen.  


Har propecia (finasterid) noen bivirkninger


For å opprettholde effekten må man ta medisinen over lang tid. Det har derfor vært uttrykt bekymring om finasteride kan øke risikoen for prostata kreft. Større forskningsstudier har vist at det faktisk er en reduksjon i forekomst av prostata kreft, men at de som får kreft har vært av en hissigere type. Således er dette poenget ikke helt klart enda. Det er i hvert fall ingen overbevisende data som tyder på at det er noen høy risiko. Den bivirkningen de fleste er bekymret for er impotens. Det rammer 1/50 (2%;) av de som tar finasteride. Det manifesterer seg ved redusert sex lyst (libido), ereksjonsproblemer og problemer med ejakulasjon. Man regner også med at ca. 0.4%; av de som tar finasteride vil få problemer med gynecomasti (forstørrede bryst). Det skjer etter at man har stått på behandlingen over lenger tid. Det er også rapportert tilfeller av depresjon, men det er ikke vanlig. Finasteride kan tas som propecia eller proscar. Mange velger å kjøpe proscar og dele denne i 4 da det er billigere. Tabletten kan tas med eller uten mat. Proscar vil ikke påvirke din treningsevne, energinivå eller resultat ved trening. Av kroppslige endringer er det nok risikoen for større bryster (gynekomasti) som er størst, samt økt hårvekst på kroppen. 


Fungerer propecia (finasterid) bedre på noen enn andre

Det er vanskelig å forutsi hvem som har effekt, og hvem som ikke vil ha effekt.

 

Hvor raskt fungerer finasterid

En kan vil først merke effekt etter 3 måneder, og hos enkelte så lenge som 6 måneder.

 

Hvor lenge må jeg ta propecia

For å opprettholde effekten må man fortsette med medisinenen fast. Hvis man slutter å ta finasterid vil hårtapet tilta på nytt.

 

Kan man få hårvekst andre steder på kroppen

Finasterid er en spesifikk type II 5-alfa reduktase hemmer. Da målet for medisinen i hovedsak er i hodebunn, vil man ikke få noe uønsket hårvekst andre steder på kroppen.

 

Er det noen farer med langtidsbruk av propecia (finasterid)

Finasterid har vært studiert på store studier, og er generelt godt tolerert. Behandlingen virker trygg utifra eksisterende data. Medikamentet reduserer prostata ”verdien” PSA med ca. 50%. Det har vært en del spekulasjon om behandlingen kan øke risiko for prostate kreft. Dagens data viser dog ingen påvisbar økt risiko for dette.

 

Kan man ta propecia (finasterid) med andre medisiner

Ja. Det er aldri påvist noen interaksjon med andre medisiner.

 

Kan jeg kombinere propecia med recrea (minoxidil) oppløsning

Ja. Det er ingen studier på kombinasjonen, men det kan trygt brukes sammen. Dette kan øke sannsynligheten for økt hårvekst. 
23-02-2016