Kremer mot Atopisk eksem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Protopic og Elidel

Protopic og Elidel er kremer til behandling av kronisk eksem. Virkestoffet i Protopic heter Tacrolimus og virkestoffet i Elidel er Pimecrolimus. De godkjente til bruk vedmoderat til alvorlig atopisk eksem hos voksne og barn over 2 år. Det er nødvendig med søknad fra hudlege. 


Indikasjoner

Protopic og Elidel er en aktuell behandling ved moderat til alvorlig atopisk eksem der man ikke har kommet til mål ved tradisjonell behandling (fuktighetskremer og kortisonkremer). Det kan også vurderes hos de som er intolerante ovenfor vanlig terapi eller opplever hyppige oppbluss.   


Virkemåte

Mekanismene bak virkningen av Protopic og Elidel er ikke fullt ut kjent. Begge kremene hemmer en proteinreseptor i huden som heter Macrophilin-12 (FKBP-12). Dette fører til en hemming av såkalt Calcineurin, som igjen hemmer utskillelse av betennelsesfremmende signalmolekyler (Cytokiner). Resultatet er at immunreaksjonersom fører til betennelse i huden stoppes. 


Bivirkninger

De fleste har få bivirkninger og kremene tolereres generelt godt. En liten andel vil i starten oppleve noe svie i huden. Dette går vanligvis over etterhvert. Det er en liten økt risiko for hudinfeksjoner og virusinfeksjoner i huden. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo