Klokke ikon

Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Kart ikon

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefon ikon

Telefonnummer
22 03 21 00

Psoriasis – Lokalbehandling

Oslo Hudlegesenter tilbyr kort ventetid til et team av erfarne hudleger for vurdering og behandling av psoriasis.

Psoriasis er en av de vanligste hudsykdommene våre hudleger behandler. Behandlingen av Psoriasis vil avhenge av alvorlighetsgrad, varighet, pasientens ønsker og om man har Psoriasisleddgikt. Behandlingen må derfor individualiseres. Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen. Målet med all behandling er å lindre plagene, holde sykdommen under kontroll over tid og forhindre at den går ut over livskvaliteten.

Tilpasses behandling alvorlighetsgraden?

En regner med at ca 80% har lett til moderat alvorlighetsgrad. For denne gruppen vil de fleste behandles med diverse kremer og salver. Mer utbredt sykdom vurderes for lysbehandling. Kommer man ikke til mål med overnevnt terapi, eller har betennelse i ledd, vil en spesialist ta stilling til behov for tablett- eller biologisk behandling.

Lokalbehandling

Det finnes flere kremer og salver spesielt utviklet for behandling av Psoriasis. Da Psoriasis er en kronisk hudsykdom, som krever behandling over lang tid, er det viktig at man vet hvordan disse brukes riktig. Riktig bruk krever motivasjon, og at man tar ansvar for å følge opp en behandlingsplan. Preparatgrunnlag som salver, kremer og pasta brukes i hovedsak på de store kroppsoverflatene som kroppen, armene og bena. I hodebunnen anvendes oftere oppløsninger, emulsjoner eller linimenter. I ansiktet brukes mest kremer, mens man i øregangene bruker flytende oppløsninger.

Fuktighetskrem

Daglig smøring med fuktighetskrem anbefales for alle som har Psoriasis. Fuktighetskrem er viktig for å holde huden myk og smidig. Fuktigheskrem anbefales alltid som vedlikeholdsbehandling kombinert med annen terapi. Det er generelt anbefalt å bruke fuktighetskrem 1-3 ganger daglig. Oljebad og oljedusj er også mye brukt for å tilføre huden fuktighet.

Kortisonkremer

Kortikosteroider er et stoff som lages i binyrene hos alle mennesker. Stoffet fremstilles kunstig for å lage såkalte kortisonkremer til behandling av Psoriasis. Pasienter med Psoriasis skal ikke ha kortison (Steroider) i tablettform. Topkale steroider har vært brukt i behandlingen av Psoriasis i en årrekke. De er tilgjengelig i ulike styrker og formuleringer. Generelt tåler Psoriasishud sterke kortisonkremer over lenger tid enn det som anbefales for andre hudlidelser. Kortison demper betennelse i huden og reduserer celledelingen som er økt ved Psoriasis.

Styrken på kortisonkremer varierer fra milde (klasse 1) til sterke (klasse 4). Sterkere kortisonkremer er mer effektive, men har også en høyere risiko for bivirkninger. I behandlingen av Psoriasis brukes mest gruppe 3 og 4 (Betnovat®, Dermovat®, Ibaril®). I ansiktet og i hudfoldene brukes svakere kortisonkremer, da det her er høyere risiko for bivirkninger (Hydrokortison®, Mildisone, Locoid®). På generelt grunnlag starter man med smøring daglig for så å trappe ned til vedlikeholdsbehandling med smøring 1-2 dager i uken. Et behandlingsopplegg bør settes opp av en lege, og helst en hudlege. Kortisonkremer vil under vedlikeholdsbehandlingen, som regel, kombineres med fuktighetskremer eller D-vitamin analoger.

Brukt riktig er det sjelden med bivirkninger, selv ved langtidsbruk av kortisonkremer. Det er viktig å følge legens forordning. Bivirkninger som kan forekomme er tynn hud (Atrofi), synlige blodkar
(Telangiektasier), strekkmerker, hårrotsbetennelse og kviser. Bivirkningene er vanligvis begrenset til huden. Påsmøring på større kroppsoverflater, over lang tid, kan påvirke kroppens egenproduksjon av Kortikosteroider.

Vitamin D analoger

Vitamin D analoger ble tilgjengelig på starten av 1990-tallet. Mest brukt er virkestoffene Kalsipotriol (Daivonex®) og Kalcitriol (Silkis®) som normaliserer celledelingen og forhorningen i huden. Det er også utviklet kombinasjonspreparater med kortison (Daivobe®). D-vitamin analoger er luktfrie, enkle og vanligvis behagelige å bruke med få bivirkninger. Noen vil oppleve lett svie og rødhet i områdene som behandles. Disse bivirkningene forsvinner som regel etter kort tid. Ved daglig bruk, morgen og kveld, vil huden vanligvis bli avglattet etter 6-8 ukers bruk. Kombinasjon med kortisonkremer gir raskere effekt. Det frarådes å smøre store deler av kroppsoverflaten, da det kan påvirke nivået av Kalsium i blodet.

Kombinasjonskremer

Det er utviklet kombinasjonspreparater som inneholder både vitamin D og kortison. Disse har, i kliniske studier, vist å ha god effekt. Mest brukt er Daivobet®.

Calcineurin hemmere

Såkalte Calcineurin hemmer er mye brukt i behandlingen av Eksem. Nyere forskningsrapporter viser at disse kremene (Elidel ® og Protopic ®) også kan ha gunstig effekt på visse typer Psoriasis. Deres plass i behandlingen er fortsatt ikke helt avklart, men kan vurderes spesielt for pasienter med Psoriasis i hudfoldene og i ansiktet.

Salicylsyre (avskjelling)

Ved Psoriasis bygger det seg opp skjellende forandringer i huden. Det er fordelaktig å få fjernet disse skjellene før man starter annen behandling av huden. Har Psoriasisutslettene mye flass og skjell må dette fjernes før annen behandling starter. Dette er for at behandlingen, med kremer og eventuelt med lys, skal trenge inn i huden for å virke optimalt. Dette kan gjøres ved påføring av Salicylvaselin (2-5%) på kroppen eller Salicylhårolje i hodebunnen. Det er et såkalt Keratolytisk preparat som reduserer skjelling og gjør huden mykere. Salicylpreparater tas som regel på om kvelden og vaskes vekk av om morgenen. Det tar 2-5 dager å fjerne skjellene. Behandlingen fortsetter til både skjell og flass er borte. Behandlingen skal kun brukes på begrensede deler av kroppen av gangen. Behandlingen er ikke anbefalt for gravide.

Tjære og Dithranol

Tjære og Dithranol har vært brukt i behandlingen i Psoriasis i en årrekke. Denne behandlingen er i dag i hovedsak forbeholdt sykehusavdelinger. Dithranol kommer opprinnelig fra Araobatreet i Brasil. Virkestoffet hemmer celledelingen i huden og pensles på velavgrensede hudområder som er resistente mot annen behandling. Dithranol egner seg dårlig til hjemmebehandling, da det kan gi hudirritasjon og misfarging av klær. Tjære har en kløstillende effekt, virker betennelsesdempende og hemmer celledelingen i huden. Tjære kombineres som regel med lysbehandling under en sykehusinnleggelse (såkalt Gockermann regime). Tjærebehandling kan være spesielt effektivt for Psoriasis i hodebunnen.

Referanser

  • Menter A, Gottlieb A, Feldman SR et al. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. J Am Acad Dermatol 2008;58:826-50)
  • Gottlieb A, Korman NJ, Gordon KB et al. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 2. Psoriatic arthritis: overview and guidelines of care for treatment with an emphasis of the biologics. J Am Acad Dermatol 2008;58:851-64)
  • Menter A, Korman NJ, Elmets CA et al. Guidelines of care for the managmenet of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 3. Guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with topical therapies. J Am Acad Dermatol 2009 Apr 60(4):643-59.
  • Menter A, Korman NJ, Elemts CA et al. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with traditional systemic agents. J Am Acad Dermatol 2009. Jun 1 (Epub ahead of print).
  • Swanbeck G, Inerot A, Martinsson T, et al. Genetic counseling in psoriasis: empirical data on psoriasis among first degree relatives of 3095 psoriatic probands. Br J Dermatol 1997: 137: 939–942.