Pustulosis palmoplantaris | PPP | Informasjon om pustulosis palmoplantaris

Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pustulosis palmoplantaris


Pustulosis palmoplantaris kjennetegnes av kroniske hudforandringer i håndflater og/eller fotsåler. Utslettet ses som rødhet, fortykket hud, skjelling og små verkebyller ("pustler"). Mange anser det som en variant av psoriasis, men kun de færreste får vanlig psoriasis ellers på kroppen. Tilstanden kjennetegnes av at
man kan få perioder med oppbluss og perioder med bedring.


Finnes det behandling?


Kortisonkremer er ofte et førstevalg for pustulosis palmoplantaris. For å få effekt
må man bruke en sterkere type kortison krem (gruppe 3-4). En annen behandling man kan få opplæring i av hudlege er såkalt DD behandling. Det består av at man tar på en medisin (dermovat liniment) i to lag på hudområdene. Deretter legger man på en hudplate (duoderm) som ligger på området en ukes tid. Etter en uke gjør man samme prosedyre på nytt. Etter 4-6 uker har mange svært god effekt på huden ved pustulosis palmoplantaris. 


Det beste er om man kommer til mål med lokalbehandling. Hos enkelte kan det være indikasjon for å bruke lysbehandling eller såkalt grensestrålebehandling Hvis man er veldig betent, og man ikke får kontroll vil en hudlege vurdere tablettbehandling. Det er her flere medikamenter man kan velge mellom og dette vurderes individuelt. Vi vet at røyking gjør tilstanden værre, så alle med pustulosis palmoplantaris (PPP) bør slutte å røyke. Dette er også ofte en forutsetning før man starter med tablettbehandling. Målet med all behandling er å gjøre utslettet best mulig, og ikke en kur.


Linker


http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-pustulosis-palmoplantaris.html
 

23-02-2016