Plages du med utslett på hendene eller føttene?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pustulosis palmoplantaris

Pustulosis palmoplantaris kjennetegnes av kroniske hudforandringer i håndflatene og/eller fotsålene. Utslettet ses som rødhet, fortykket hud, skjelling og små verkebyller ("pustler"). Mange anser det som en variant av psoriasis, men kun de færreste får vanlig Psoriasis ellers på kroppen. Tilstanden kjennetegnes av perioder med oppbluss og perioder med bedring.
 

Finnes det behandling?

Kortisonkremer er ofte et førstevalg i behandlingen av Pustulosis palmoplantaris. For å få effekt trengs en sterkere type kortisonkrem (gruppe 3-4). En annen behandling er såkalt DD behandling. Det består av at man påsmører en medisin (Dermovat liniment) i to lag på hudområdene. Deretter legger man på en hudplate (Duoderm) som ligger på området en ukes tid. Etter en uke gjør man samme prosedyre på nytt. Etter 4-6 uker med denne behandlingen har mange en svært god effekt på huden ved Pustulosis palmoplantaris. 

Det beste er om man kommer til mål med lokalbehandling. Hos enkelte kan det være nyttig å bruke lysbehandling eller såkalt grensestrålebehandling. Dersom huden er veldig betent kan en hudlege vurdere tablettbehandling. Det er her flere medikamenter å velge mellom. Dette vurderes individuelt. Vi vet at røyking gjør tilstanden verre. Alle med Pustulosis palmoplantaris (PPP) bør vurdere å slutte å røyke. Dette er også ofte en forutsetning før oppstart med tablettbehandling. Målet med all behandling er å gjøre utslettet best mulig.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo