Pyogent granulom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pyogent granulom

Et Pyogent granulom er en vanlig og godartet utvekst i huden. Den ses som en raskt voksende rød kul, og kan noen ganger blø. Både barn og voksne kan få en slik hudforandring.


Hva er et Pyogent granulom?

Pyogene granulomer er overvekst av blodkar i huden. De utløses ofte av en mindre skade. Gravide kvinner og barn er spesielt utsatte. Det er også en overhyppighet hos de som tar isotretinoin (roaccutan) eller Neotigason tabletter.

Symptomer

De ses vanligvis som små røde kuler i huden. I størrelse er de som regel fra 5-10
millimeter store. Kulene utvikler seg relativt raskt over noen uker. De kan være ømme om man klemmer på dem. De blør lett ved mindre skade. Pyogene granulomer er vanligst på hendene, føttene og i ansiktet. De kan også oppstå i munnen eller på leppene.


Behandling
Enhver kul i huden som utvikler seg raskt bør vurderes av en lege. Ved usikkerhet vil man ta hudprøve. Pyogene granulomer som oppstår under graviditet trenger vanligvis ingen behandling, og går vekk av seg selv når svangerskapet er over. Flere behandlinger kan vurderes. De vanligste behandlingene er skraping og brenning av roten eller kirurgisk fjerning. Ikke sjelden kommer forandringene tilbake. De vil da vanligvis bli fjernet kirurgisk.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo