Behandling av rødming

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Rødming

Rødming (”flushing”) og rødhet i kinnene kan være til sjenanse, og er et problem for mange . Det finnes til og med en egen forening (Foreningen Rød), som er en interesseorganisasjon, for personer med rødm


Hva er rødming?

Rødming kan defineres som en synlig rødhet i huden, og er ofte ledsaget av en varmefølelse. Ansiktsrødming kan i noen tilfeller være ledsaget av håndsvette. Rødming i seg selv er en ufarlig reaksjon og skyldes økt blodsirkulasjon i huden. Plagene kan komme periodevis eller være konstante. Periodevise episoder er ofte relatert til temperatur (både kaldt og varmt vær), mat (spesielt sterk mat), alkohol og trening. Rødming kan utløses av følelser som stress og angst. I disse tilfellene vet man vanligvis selv hva man reagerer på. Behandlingen består da i å unngå utløsende faktorer. Noen har god effekt av å unngå varme drikker. Rødming kan også ledsage overgangsalderen samt være en bivirkning av flere medisiner.

 

Kan rødming skyldes sykdom?

For å behandle rødming må man utelukke andre årsaker. En av de vanligste årsakene til rødhet i kinnene og rødming er rosacea. Denne tilstanden er vanligst blant kvinner i alderen mellom 30-50 år. Typisk er periodevis eller permanent rødhet i kinnene og sentrale deler av ansiktet. Mange har også synlige blodkar og små prikker eller kviser i huden. Pasienter med Rosacea beskriver ofte episoder med rødming. Noen er plaget med svie eller brenning i huden. Det er flere behandlingsalternativer for denne tilstanden. Metronidazol er en krem som mange blir bedre av. Man bruker også en gruppe antibiotika som heter tetracycliner. Seborreisk eksem, overfølsomhet for lys, Eksem og Lupus er andre tilstander som gir rødhet i ansiktet. Disse tilstandene er vanligvis ikke direkte assosiert med rødming.

 

Hvordan behandles rødming?

De fleste trenger ingen behandling for rødming. I svært uttalte tilfeller kan en lege vurdere å gi medisiner (Beta-blokker). Clonidin er en medisin som har vært brukt for rødming i overgangsalderen. Karlaser og IPL laser kan ha svært god effekt for mange. Laserbehandling fungerer ved å fjerne de overfladiske blodkarene i huden. En operasjon hvor man kutter nervene, som er årsak til rødmingen, vurderes når medisinsk behandling ikke gir resultater og man har svært uttalte plager. En slik operasjon reduserer rødmingen for 80-90% av pasientene. Dette er siste utvei.


Generelle råd:

 • En god løsning er å godta at man rødmer. Om man reduserer angsten for å rødme reduseres også sjanse for å rødme. Forsøk ikke å anstrenge deg for å skjule rødmingen. Dersom rødmingen utløses av stressende situasjoner eller angst anbefales psykologisk behandling. Man trenger ikke nødvendigvis å gå til en psykolog, men kanskje finne en i sin vennekrets man kan prate med eller lære seg teknikker for å redusere stressnivået.
 • Lag en dagbok i et par uker der du skriver ned når du rødmer og se om du klarer å finne en utløsende årsak. Den mest effektive behandlingen er å unngå disse.
 • Make-up kan skjule noe av rødheten.
 • Det finnes flere hudkremer man kan forsøke. La Roche-Posay har en hudkrem som heter Rosaliac som demper rødhet i huden.
 • Noen reagerer på sollys med rødhet i ansiktet. Da bør man bruke en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB stråler.
 • Fargelaser (Pulsed dye laser) og IPL laser kan fjerne de overfladiske blodårene i ansiktet som medvirker til rødming. Dette gir ofte gode resultater.
 • Om man i tillegg til rødming utvikler et utslett i ansiktet er det lurt å oppsøke en hudlege for vurdering. Det finnes flere tilstander som kan gi dette. Rosacea er kanskje den vanligste, og denne tilstanden behandles effektivt med medisiner.

Referanser

 • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
 • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
 • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
 • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo