Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Rødming


Rødming (”flushing”) og rødhet i kinnene kan være til sjenanse, og et problem som mange sliter med. Det finnes til og med en egen forening (Foreningen Rød) som er en interesseorganisasjon for personer med rødme.


Hva er rødming


Rødming kan defineres som en synlig rødhet i huden, og er ofte ledsaget av en varmefølelse. Ansiktsrødming kan i noen tilfeller være ledsaget av håndsvette. Rødming i seg selv er en ufarlig reaksjon og skyldes økt blodsirkulasjon i huden. Plagene kan komme periodevis eller være konstante. Periodevise episoder er ofte relatert til temperatur (både kaldt og varmt vær), mat (spesielt sterk mat), alkohol og trening. Mange har også rødming som utløses av følelser som stress and angst. I ditt tilfelle høres det ut som temperaturforandringer kan være medvirkende. Man vil i disse tilfellene vanligvis selv være klar over hva man reagerer på. Behandlingen består da i å unngå utløsende faktorer. Noen har god effekt av å unngå varme drikker. Rødming kan også ledsage overgangsalderen samt være en bivirkning av flere medisiner.Kan rødming skyldes sykdom?


For å behandle rødming må man utelukke andre årsaker. En av de vanligste årsakene til rødhet i kinnene og rødming er rosacea. Denne tilstanden er vanligst blant kvinner mellom 30-50. Typiske er periodevis eller permanent rødhet av kinn og sentrale deler av ansikt. Mange har også synlige blodkar og små prikker eller kviser i huden. Pasienter med rosacea beskriver ofte episoder med rødming, og noen er plaget med svie eller brenning i huden. Det er flere behandlingsalternativer for denne tilstanden (på resept!). Metronidazol er en krem som mange blir bedre av. Man bruker også en gruppe antibiotika som heter tetracycliner. Seboroisk eksem, overfølsomhet for lys, eksem og lupus er andre tilstander som gir rødhet i ansiktet. Disse tilstandene er vanligvis ikke direkte assosiert med rødming.


Hvordan behandles rødming


De fleste trenger ingen behandling for rødming. I svært uttalte tilfeller kan en lege vurdere å gi medisiner (Beta-blokker). Clonidin er en medisin som har vært brukt for rødming i overgangsalderen. Karlaser og IPL laser kan ha svært god effekt hos mange. Laserbehandling fungerer ved å fjerne de overfladiske blodkarene i huden. En operasjon hvor man kutter nervene som er årsak til rødming vurderes når medisinsk behandling ikke gir resultater og man har svært uttalte plager. En slik operasjon reduserer rødming i 80-90% av pasientene, men er siste utvei.


Her er noen generelle råd

  • En god løsning er å godta at man rødmer. Hvis man reduserer angsten for å rødme reduseres også sjanse for at du rødmer. Forsøk å ikke anstreng deg for å skjule det. Hvis rødmingen utløses av stressende situasjoner eller angst er det faktisk bevist at å psykologisk behandling hjelper. Man trenger jo da ikke nødvendigvis gå til en psykolog, men kanskje finne en i sin vennekrets man kan prate med eller lære seg teknikker for å redusere stressnivå.
  • Lag en dagbok i et par uker der du skriver ned når du rødmer og se om du klarer å finne en utløsende årsak. Den mest effektive behandlingen er å unngå disse.
  • Make-up kan skjule noe av rødheten.
  • Det finnes flere hudkremer man kan forsøke. La Roche-Posay har en hudkrem som heter Rosaliac som demper rødhet i huden.
  • Noen reagerer på sollys med rødhet i ansiktet. Da bør man bruke en solkrem som beskytter mot både UVA og UVB.
  • Fargelaser (Pulsed dye laser) og IPL laser kan fjerne de overfladiske blodårene i ansiktet som medvirker til rødming. Dette gir ofte gode resultater.
  • Hvis man i tillegg til rødming utvikler et utslett i ansiktet er det lurt å oppsøke en hudlege for vurdering. Det finnes flere tilstander som kan gi dette. Rosacea er kanskje den vanligste og behandles effektivt med medisiner.


12-05-2016