Ringorm i skjegget

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Ringorm i skjegget

Ringorm i skjegget

Ringorm i skjegget kalles på fagspråket Tinea barbae eller Tinea sycosis. Det er en soppinfeksjon som rammer hårrøttene i skjegget i ansiktet. Tilstanden er smittsom, og kan smitte fra person til person eller fra dyr. Tilstanden er vanligst hos menn, men kan også ramme kvinner som har en tendens til mørke hår i ansiktet.


Hvem får Ringorm i skjegget?

Infeksjonen forekommer i alle raser, men er vanligst hos eldre tenåringer og voksne menn. Soppinfeksjonen er vanligere i varme og fuktige klima. De som jobber med dyr har en økt risiko.  


Symptomer

Ringorm i skjegget rammer vanligvis kinnene, haken, halsen og overleppen. Infeksjonen rammer det ytterste hudlaget og hårrøttene. Typiske er områder i huden som er røde i farge og med skjelling i huden. En slik rund flekk varierer i størrelse fra 1-5 centimeter. Noen ganger kan det danne seg kviseliknende forandringer (Pustler) i området. Hissige infeksjoner kan gi hovne lymfekjertler på halsen.


Behandling

En hudlege vil først ta en prøve for å bekrefte diagnosen, og identifisere hvilken sopp som er årsaken. De aller fleste vil trenge tablettbehandling for å bli kvitt infeksjonen. Mest brukt er lamisil tabletter. Du bør unngå å barbere området inntil du har kommet i gang med behandlingen. Deretter er det viktig å skifte til ren høvel regelmessig. En hudlege bør også se etter tegn til soppinfeksjon andre steder på kroppen. 

Ringorm i skjegget