Behandling av rosacea

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Rosacea

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene våre hudleger behandler. Tilstanden rammer rundt 5-10 prosent av befolkningen og kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett. 


Rosacea

Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til Rosacea. Sykdommen kan være arvelig. Så mange som 40 prosent av de som har Rosacea har en slektning med samme tilstand. Økt blodsirkulasjon og overfølsomme blodkar medvirker til utslettet. Man trodde tidligere at sykdommen skyldes en midd i huden som heter Demodex folliculorum. Nyere forskning har vist at denne mikroben ikke er hovedårsaken til sykdommen – selv om noen fortsatt mener den er en forverrende faktor. Det nyeste innen forskningen om Rosacea er en påvisning av økte nivåer av Cathelicidin og Serinprotease (antimikrobielle peptider). Høye nivåer av disse stoffene fører til betennelse og nydannelse av blodkar.


Hvem får Rosacea?

Rosacea forekommer hos begge kjønn, men er vanligst blant kvinner i alderen 30-50 år. Forekomsten er større blant mennesker med lys hudtype. Sykdommen er sjelden hos mørkhudede.


Symptomer

De vanligste symptomene på Rosacea er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Rødheten forverres ofte av sollys. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk. Rødming er et vanlig problem. Har man hatt Rosacea i flere år utvikler mange synlige blodkar ytterst i huden, såkalte Teleangiektasier.  


Hvilke andre symptomer kan man få?

Eldre menn med Rosacea er særlig utsatt for å få forstørret nese, grunnet unormalt antall talgkjertelceller, såkalt Rhinophyma. Øyeplager i form av øyelokksbetennelse (Blefaritt), øyekatarr (Konjunktivitt) og betennelse av øyets hornhinne (Keratitt) kan også forekomme.


Typer

Rosacea kan se forskjellig ut fra person til person. Vi deler sykdommen inn i fire hovedgrupper avhengig av hvordan huden ser ut. Behandlingen som velges avhenger av hvilken type man har. De fire undergruppene kan graderes som mild, moderat eller alvorlig:

 

 • Type 1: Typiske plager er vedvarende rødhet og utvidede små blodkar ytterst i huden i de sentrale delene av ansiktet. Huden blir lett irritert og er veldig sensitiv.

 • Type 2: Typisk er vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet med synlige blodkar, røde nupper (papler) og eventuelt kviser (pustler).

 • Type 3: Typisk er hudfortykkelse med store porer. Denne varianten rammer vanligvis nesen, kinnene, pannen, ørerene og øyelokkene. Hudfortykkelsen kan komme alene, eller sammen med andre symptomer som rødhet, nupper, kviser og synlige blodkar.                                      

 • Type 4: Typisk er øyeplager i form av rødhet og følelse av fremmedlegeme på øyet. Tilstanden kan ledsages av øyelokksbetennelse, øyekatarr og betennelse av øyets hornhinne (sjelden).


Forverrende faktorer

Rosacea forverres ofte av ytre faktorer. Dette vil variere fra person til person. Alkohol, sollys, varme drikker, psykisk stress, vind, temperaturendringer, menstruasjon, medikamenter og sterk krydret mat er vanlige utløsende faktorer. Bruk av kortisonkremer i ansiktet kan også gi et utslett som likner på Rosacea som bivirkning. Forstørret nese (Rhinophym) er ofte blitt assosiert med høyt alkoholforbruk. Dette er ikke tilfelle, og mange føler seg urettferdig sosialt stigmatisert på grunn av dette.


Prognose

Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år.


Diagnostikk

Diagnosen stilles ved å undersøke huden. Det finnes ingen bekreftende blodprøver. I noen tilfeller tar man en hudprøve (biopsi) for å utelukke andre årsaker.


Hva annet enn Rosacea kan det være?

Rosacea kan være vanskelig å skille fra kviser (akne). En viktig forskjell er aldersgruppen som rammes og at man ved Rosacea ikke ser hudormer. Andre hudsykdommer som bør vurderes er perioral dermatitt, seboreisk eksem, soleksem, Lupus og Sarkoidose.


Generelle råd for alle med Rosacea

 • Unngå bruk av kortisonkremer.
 • Bruk solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-lys.
 • ”Rosacea-hud” blir lett irritert av kosmetikk. Unngå vannfast make-up og tunge foundations. 
 • Bruk såpefrie renseprodukter.
 • Bruk en fuktighetskrem som er tilpasset din egen hudtype minst en gang daglig, og før påføring av andre hudprodukter og make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden (for eksempel Rosaliac fra La Roche-Posay), og som ikke er altfor fet.

Behandling av type 1 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer, og å prøve å unngå disse (se over). Alle bør bruke en solkrem på dagtid. Av behandling anbefales ofte betennelsesdempende kremer som Rozex (Metronidazol). Den beste behandlingen for vedvarende rødhet i huden er laserbehandling. Karlaser er svært effektivt for å redusere rødhet og synlige blodkar. Det kan også være til hjelp å bruke en fuktighetskrem som demper rødhet, eller en mild make-up.


Behandling av type 2 Rosacea

Målet med behandlingen er å redusere rødhet, kvisedannelse og nupper i huden. De fleste med type 2-Rosacea er ikke plaget med sensitiv hud. Mest brukt er Rozex-gel (Metronidazol) eller Finacea-gel (Azelainsyre). I enkelte tilfeller kan 10% svovel i Essex lotion forsøkes. Denne behandlingen er illeluktende og må spesialblandes på apoteket. For de med mer uttalte plager gis det ofte en tablettkur med Tetracylin. Dette er antibiotikatabletter, som man må ta over flere uker. Disse er som regel veldig effektive, men vedlikeholdsbehandling med kremer etter avsluttet behandling er nødvendig. Protopic (Tacrolimus) er en krem som kan ha noe effekt, men dens plass i behandlingen er enda ikke fullt avklart. I utvalgte tilfeller kan behandling med Roaccutan (isotretinoin) forsøkes.


Behandling av type 3 Rosacea

Målet med behandlingen er å redusere talgproduksjon i huden, samt dannelse av kviser og rødhet i huden. Aberela-krem (A-vitaminsyre) kan være til god hjelp. Overvekst av talgkjertler på nesen (Rhinophyma) kan bli behandlet kirurgisk eller med CO2 laser. I noen tilfeller gis det behandling med Roaccutan-tabletter (Isotretinoin).


Behandling av type 4 Rosacea

Behandles med øyedråper eller Tetracyclin-tabletter. Disse pasientene bør henvises
til øyelege.


Laser

Karlaser er den mest effektive behandlingen av synlige blodkar og rødhet i huden. Brukt riktig er laserbehandling svært trygt. Det finnes ulike typer laserbehandlinger på markedet. Fargelaser (PDL, Vbeam) er spesielt utviklet for å fjerne synlige blodkar og rødhet i huden. Behandlingen fungerer ved å sende ut et sterkt lys med høy energi inn i den øvre delen av huden. Energien blir tatt opp av de røde blodcellene, og dette fører til en varmeutvikling som ødelegger synlige blodårer. Rosacea krever som regel 2-4 behandlinger, og behandlingene kan tas med seks ukers mellomrom. Et annet alternativ er behandling med høyintenst pulserende lys (IPL). Denne typen lysbehandling skiller seg fra laserbehandling ved at det er mange bølgelengder (eller farger) i hver lyspuls, i motsetning til laserbehandling, som kun bruker en bølgelengde. Både fargelaserbehandling og IPL gir få bivirkninger, og man kan gå på arbeid rett etter behandlingen.


Finacea (Azealinsyre)

Finacea inneholder virkestoffet Azealinsyre mot Rosacea. Virkestoffet ble godkjent av amerikanske FDA i 2002 og i EU i 2003. Det er en naturlig forekommende syre, som er betennelsesdempende og motvirker bakterier i huden. Flere   studier omhandler Rosacea og Finacea. I de fleste studiene reduseres betennelsesforandringer i huden med 50-60%. Noen kan utvikle lett irritasjon i huden. Finacea brukes en eller to ganger daglig, og bør kombineres med solkrem. Det er spesielt effektivt for Papulopustuløs rosacea, med tendens til kviseliknende forandringer.


Rozex gel

Rozex gel inneholder Metronidazole, og er en av de mest brukte kremene mot Rosacea. Rozex gel applisers en eller to ganger daglig. Rozex er generelt veldig godt tolerert, og har få bivirkninger. Kremen bør kombineres med solbeskyttelse. Enkelte studier har vist tilsvarende effekt som tablettbehandling med Tetracycliner.


Svovelkrem

Svovel er et naturlig forekommende produkt som brukes mot kviser, Rosacea og Seborreisk eksem. I konsentrasjon 5-10% kan svove ha veldig god effekt mot Rosacea. Virkemekanismen er ikke fullt ut forstått, men  man tror virkestoffet motvirker bakterier, sopp og åpner porene i huden. Det er spesielt effektiv for de med tendens til kviseliknende forandringer.


Andre kremer

Det finnes enkelte rapporter på bruk av Nix og A-vitamin kremer (Retinoider) for de med langvarige plager med Rosacea. Det er også interesse rundt bruk av Alfa1-adrenerge reseptor antagonister som Oxymetazoline, men videre studier er påkrevd. Nye reseptbelagte kremer inkluderer Soolantra. 


Tetracycliner

Tetracycliner ble godkjent I USA I 1952, og har i mange år vært brukt for deres bakteriehemmende og betennelsesdempende egenskaper. Tetracycliner nedregulerer betennelsesfremmende signalmolekyler (IL-1, TNF-alfa) og hemmer såkalte neutrofile celler, NO, MMP og reaktive oksygen radikaler. Resultatet er redusert betennelse i huden. Mest brukt mot Rosacea er Tetralysal. Tetracycliner tas til utslettet har gått bort, med overgang til lokalbehandling videre. Langtidsbehandling er sjelden nødvendig for Rosacea.


Isotretinoin (Roaccutan)

Isotretinoin (Roaccutan) kan være en effektiv behandling for visse typer Rosacea. Lavere dose av Isotretinoin trengs for Rosacea enn for kviser. 


Rosacea og antimikrobielle peptider

En publikasjon fra 2007 ble tatt imot med interesse, da den rapporterte om nye mekanismer bak utviklingen av rosacea. De så på viktigheten av såkalte antimikrobielle peptider (Cathleicidins) og utviklingen av sykdommen. Disse peptidene er en naturlig del av hudens beskyttelse mot infeksjoner. Det ble funnet økt nivå av antimikrobielle peptider på hudprøver hos pasienter med Rosacea. Pasienter med Rosacea hadde også et mer aktivt Cathelicidin peptid enn ”normal hud”. Utforskerne fant også at hvis man injiserte Cathelicidin peptidet inn i normal hud, kunne man fremprovosere en Rosaceareaksjon. I konklusjon synes det som om antimikrobielle peptider og Cathelicidiner er en mulig medvirkende faktor i utviklingen av Rosacea. 
 

Referanser

 • Powell FC, Rosacea, N Engl J Med. 2005 Feb 24; 352(8):793-803.
 • Pelle MT, Crawford GH, James WD, Rosacea: II. Therapy, J Am Acad Dermatol. 2004 Oct; 51(4):499-512; quiz 513-4.
 • Gupta AK, Chaudhry MM, Rosacea and its management: an overview, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005 May;19(3):273-85.
 • Sterry W, Paus R, Burgdorf W, Dermatology, Georg Thieme Verlag Kg 2006
 • Fyrand O, Hudsykdommer diagnose, pleie og behandling, Gyldendal norsk forlag AS 2007
 • www.dermnetnz.org/procedures
 • http://www.dermnetnz.org/acne/rosacea.html