Rosacea i øyne

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Rosacea i øyne

Rosacea er en vanlig hudsykdom som rammer mange i befolkningen (ca 10%). Av disse vil 6-30% også utvikle Rosacea i øyne. Hudtilstanden kjennetegnes av synlige blodkar, rødhet i kinnene. Enkelte får et kvise-liknende utslett i kinnene, rundt munnen, nesen eller øynene. Dette varierer fra person til person. Svie i huden og overfølsomhet for sol er også vanlig. 


Symptomer på rosacea i øynene?

Vanlige tegn på øyesykdommen er en følelse av fremmedlegeme i øynene, overfølsomhet for sol, hevelse, redusert tåredannelse og rødhet i øynene. De med Rosacea i øynene er også utsatt for betennelse langs øyelokkskanten (såkalt ”sti”). Årsaken til øyetilstanden er fortsatt ikke avklart.

 

Behandling

Behandlingen for øyesykdommen avhenger av alvorlighetsgraden og bør styres av en øyelege. Tetracyclin tabletter brukes ofte (i likhet som for huden). Det kan ha god effekt. Det finnes også en lang rekke øyedråper. Målet med behandlingen er å lindre plagene mest mulig. For mange vil kunstig tårevæske og varme kompresser mot betennelse langs øyelokkskanten holde. Akkurat som hudlidelsen har Rosacea i øynene tendens til å bli et langvarig problem.

 

Øyelege

Har man Okulær rosacea vil man henvises til en øyelege. En hudlege pleier å henvise til en øyelege ved denne sykdommen. Øyelegen kan undersøke øynene med spesialutstyr. Øyelegen bestemmer behandlingsopplegg bestående av øyedråper.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo