Rosacea er en vanlig hudsykdom som kjennetegnes av rød hud, sprengte blodkar og et kviseliknende utslett i ansiktet. 

Hvor vanlig er rosacea?
Rosacea er en veldig vanlig tilstand som er vanligst hos kvinner mellom 20-50 år. I en britisk studie av 60,042 mennesker med rosacea var 61,5% kvinner og 80% ble diagnostisert etter fylte 30 år.

Symptomer og typer Rosacea
Begrepet Rosacea omfatter et bredt spekter av tilstander som definert av National Rosacea Society i USA. De vanligste typene er: 

Type 1: Erytematotelangiektatisk Type
Denne typen Rosacea kjennetegnes av rødhet i den sentrale delen av ansiktet med utsparing rundt øynene, sprengte blodkar, rød hud og tendens til rødming. Mange har symptomer som brennende og sensitiv hud.  

Type 2: Papulopustuløs rosacea
Den vanligste typen Rosacea. Typiske symptomer er et gjentagende kviseliknende utslett i ansiktet, rød hud og tendens til sprengte blodkar. 

Type 3: Phymatøs rosacea
En sjelden type Rosacea som er vanligst hos menn. Kjennetegnes av fet hud ved kinn, nese og panne. Kan ubehandlet med tid føre til forstørret nese (såkalt rhinophym). 

Type 4: Okulær Rosacea
En andel av pasienter med rosacea får kronisk betennelse på øynene. Forekomsten har i ulike studier varierte 3-58%. Vanlige øyesymptomer er svie, kløe og tørrhet. 

Årsaken til rosacea er fortsatt ukjent. Flere risikofaktorer er medvirkende. Vi har opppsummert gjeldende medvirkende faktorer under: 

Arv
Det er estimert at ca. 30% av de som rammes av rosacea har andre familiemedlemmer med samme tilstand.

Hormoner
Rosacea er har en hormonell komponent og er vanligere hos kvinner. Graviditet og menstruasjon er ofte forverrende faktorer. Bruk av visse typer P-piller kan noen ganger har en stabiliserende effekt. 

Vaskulære faktorer
Overfølsomhet i overfladiske blodkar i huden har lenge vært ansett som en viktig faktor. På cellenivå er det demonstrert øket mengden av signalmolekylene VEGF (vaskulær endotelial vekstfaktor) og CD31 som øker dannelse av nye blodkar.

Immunsystemet

Nyere forskning har sett på såkalte TLR (toll-like reseptorer) og NLR (nukleotidbindende reseptorer). De stimulerer betennelsesmolekylet cathelicidin. Cathelicidin er et protein som kan gi kronisk betennelse i huden og øker nydannelsen av blodkar. Kliniske studier har dokumentert at mennesker med rosacea har økt dannelse av cathelicidin. Proteinet utøver sin virkning ved å danne et enzym kalt kallikrein-5.

Forverrende faktorer
Det er dokumentert flere faktorer som kan være forverrende. Det er viktig å merke seg at de fleste med Rosacea tåler disse. Mulige triggere inkluderer alkohol, varm drikke og mat, røyking, krydret mat, soling, temperaturendringer og stress. Bruk av kortisonkrem eller tabletter er også en veldig vanlig forverrende faktor.

Rosacea er en klinisk diagnose. Det betyr at man stiller diagnosen etter kun ved undersøkelse av huden og sykehistorien, og det er ingen test som kan tas. Våre Hudleger har lang erfaring i vurdering av diagnosen. Andre hudsykdommer som må utelukkes er:

Akne
Perioral dermatitt
Seboreisk eksem
Atopisk eksem
Flushing
Lupus
Soleksem
Allergisk eksem

Behandling av type 1 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere rødheten og fjerne sprengte blodkar i huden. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer og prøve å unngå disse. Alle bør bruke en dagkrem med solfaktor. Den beste behandlingen for vedvarende rødhet i huden og synlige blodårer er med laser. Det kan også være til hjelp å bruke en fuktighetskrem som demper rødhet, eller en mild make-up. Mirvaso er en ny reseptbelagt krem som brukes for å redusere rødhet og flushing.  

Behandling av type 2 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere rødhet og episoder med kviseliknende utslett. Mest brukt er reseptbelagte kremer som Rozex gel (Metronidazol), Finacea gel (Azelainsyre) og Soolantra. Et reseptfritt alternative er bruk av en svovelkrem eller niacinamide (Vitamin B3). For de med mer uttalte plager gis ofteTetracylin tabletter. Ved langvarige plager vurderer våre hudleger indikasjon for lavdose isotretinoin tabletter. 

Behandling av type 3 Rosacea
Primærbehandling er å redusere overflødig vev på nesen. Dette gjøres tryggest med CO2 fraksjonert laser eller diatermi. Mange har sprengte blodårer i samme område som kan behandles med en karlaser. Isotretinoin kapsler vurderes for å redusere produksjon av talg. Som vedlikeholdsbehandling brukes ofte en krem med tretinoin (A-vitaminsyre). 

Behandling av type 4 Rosacea
Behandles med øyedråper eller Tetracyclin-tabletter og kunstig tåreveske. Henvises til øyelege av våre hudleger.

Oslo Hudlegesenter har spesialisert seg på laserbehandling av rosacea. Laser er primærbehandling av synlige sprengte blodårer, rødhet i huden og fortykket nese. Reduksjon av mengde sprengte blodkar i huden roer ofte ned hele sykdommen. 

BBL
Vår mest avanserte behandling av rosacea. Bruker forskjellige bølgelengder av synlig lys til sikker og effektiv fjerning av blodkar (560-590 nm).  Behandlingen fjerner synlige blodkar, forbedrer hudens struktur og reduserer rødming. I kliniske studier oppnås 60-80% reduksjon av blodårer etter gjennomsnittlig 4 behandlinger.

Candela Vbeam
Pulset karlaser fjerning av overfladiske blodkar. Brukes i utvalgte tilfeller for fjerning av overfladiske blodkar. Laseren blir sendt inn i en sterkt lys med høy energi som absorberes av de røde blodcellene. Behandlingen har noe høyere risiko for å gi et flekkete resultat, men egner seg godt for enkeltstående blodårer. 

Langpulset Nd: YAG
Laseren kan fjerne dype blodkar i huden. Går dypere inn i huden enn tradisjonelle lasere, og er egnet for utvalgte dype blodårer.  

CO2 laser
Fortykket nese kan behandles med fraksjonert laser. Teknologien har gjort våre hudleger i stand til å redusere nesen størrelse og mengden talgkjertler.

Erbium laser
Fortykket nese med talgkjertler dannelse kan behandles med erbium laser. Brukes av våre hudleger for "resurfacing" av nesen med fullstendig ablasjon av det øvre hudlaget.
 
Diatermi
Diatermi slynge brukes av våre hudleger i utvalgte saker til behandling av forstørret nese (rhinophym).

1. Laser fjerner rødhet og roer ned betent Rosacea.

Laser against rosacea

 2. BBL og fjerner effektivt sprengte blodkar og rødhet.

Laser against rosacea

 3. Laser fjerner rødhet, synlige blodkar og forbedrer hudens tekstur.

Rosacea skin appearance

4. Blodkar behandlet med laserbehandling

Vascular and laser