Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Seboreisk eksem hos spedbarn


Seboreisk eksem hos spedbarn er en veldig vanlig forandring i huden som er helt ufarlig. Tilstanden gir utslett hovedsakelig i hodebunn og ansikt.


Hva årsaken til
seboreisk eksem hos spedbarn

Seboreisk eksem
 kan ramme små spedbarn på lik linje som hos voksne. Hos voksne er tilstanden best kjent som talgflodseksem. En tror at utslettet skyldes overvekst av en sopp i huden som heter malassezia. Dette er en sopp som alle mennesker har på huden, og er ikke smittsom.Hva er symptomene hos spedbarn


Seboreisk eksem debuterer i hovedsak spedbarn de første 6 månedene av livet, og forsvinner som regel i løpet av noen få måneder. De aller fleste vil være helt kvitt utslettet innen dem er 12-24 måneder gamle. De typiske symptomene er: 

  • Utslett i hodebunn: Dette kalles på engelsk ”cradle cap”. Det ses som skjellende forandringer i hodebunn, der huden er noe fet. Skjellende har ofte en gulaktig farge. Skjellene gir ikke kløe, og de plager foreldrene ofte mer enn barna.
  • Rødt utslett: Seboreisk eksem kan gi et lett rødt skjellende utslett på øyenbryn, huden ved nesen og i hudfolder hos spedbarn. Enkelte kan også få utslett i nakken, bak ører eller bak knærne. Det gir lite kløe.


Hvordan behandles seboreisk eksem hos spedbarn


De fleste har kun lett utslett, og trenger ingen behandling. Tilstanden er ufarlig, og går vekk av seg selv med tid. Bruk av en mild sjampo og hudvask kan løsne skjell i hodebunn. Hvis forandringene er mer uttalte vil en lege vurdere soppdrepende kremer eller en mild kortisonkrem.Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-seboreisk-eksem.html
 
23-02-2016