Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Seborreisk eksemSeboreisk eksem
er en hudsykdom der man får eksemforandringer med rødme, flass, skjelling, fet hud og kløe i såkalte seborreiske områder: Hodebunn, omkring nesen, kinnene, øyenbrynene, ørene og noen ganger på overkroppen. Flass i hodebunn er en variant av seboreisk eksem. Noen kaller det også talgflodseksem. Det varierer i alvorlighetsgrad fra person til person. Noen har bare lett flassing, mens andre har hissig betennelse og mer skjelling. Generelt forverres lidelsen om vinteren, og hos noen har sol en lindrende effekt.


Vi vet ikke eksakt hva som forårsaker eksemet. Det er assosiert med fet hud. Man mistenker at en sopp som heter Pityrosporum ovale (Malassezia) er medvirkende. Det er en sopp som alle har på huden sin. Problemet oppstår som regel etter puberteten og kan vare i flere år. Mange har ofte perioder der de er bra, for så å bli verre igjen. 

 Hvordan ser seboreisk eksem ut


Utslettet kan variere fra person til person. Typisk er skjellende røde flekker i huden. Graden av rødhet og skjell varierer. Områder med høy mengde talgkjertler rammes særlig. Det vil si nesefuren, øyebryn, glabella (mellom øynene) hodebun og fremsiden av brystkassen. Både stress og kulde kan være forverrende faktorer. Flass anses av de fleste hudleger som en del av seboreisk eksem lidelsen. Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden. 

Hva er årsaken til seboreisk eksem


Årsaken er fremdeles ikke fullt ut kjent. Flere faktorer er medvirkende. Vi vet at soppen malassezia (pityrosporum) er en viktig faktor. Dette er en sopp all mennesker har på huden, og som er lipofilt (like områder av huden med høyere fettnivå). Viktigheten av soppen støttes av studier som viser at soppdrepende kremer hjelper, og at oppbluss av utslettet sammenfaller med økt mengde sopp i huden. Hvordan malassezia skaper utslett er dog ikke fullt ut forstått. Immunforsvaret er også medvirkende. De med lavt immunforsvar (grunnet medisiner, HIV) er disponert for utslettet. Dette kan skyldes tap av immunreaksjon mot soppen malassezia.

Hvordan behandles seboreisk eksem
Det finnes flere behandlingsalternativer for seborreisk eksem. Man må prøve seg frem litt å finne frem til hva som fungerer best. Her kan råd fra en hudlege være til god hjelp. Under noen av de mest brukte alternativene skrevet ut av hudlege

1. Hodebunn
Mest brukt er Fungoral sjampo. Fungoral er et soppdrepende middel. En annen shampo som kan hjelpe er selensulfid (Selesun). Verdt et forsøk. Hvis plagene varer og man har mye skjelling kan man forsøke et liniment som heter Diprosalic. Dette inneholder et kortison som demper betennelsen samt salicyl som fjerner skjell. Det finnes flere andre linimenter med kortison som brukes for sebore. 

2. Utslettet i ansiktet 
Seboreisk eksem i ansikt behandles ofte litt annerledes. Fungoral krem fungerer ofte godt. Produkter med svovel er også til nytte mot seboreisk eksem. Kortison kremer har god effekt, men skal ikke brukes daglig og over lang tid. Det er kommet 2 nye medisiner på markedet som kan brukes for denne tilstanden som heter Protopic og Elidel som ikke inneholder kortison. Disse er spesielt aktuelt for de som ikke kommer til mål med kortison kremer og fungoral, eller må bruke mye kortison. Effekten varierer fra person til person. Kremer som inneholder 5-10% svovel kan også forsøkes. 

Protopic, elidel og seboreisk eksem

Seboreisk eksem er i hovedsak tradisjonelt behandlet med soppdrepende kremer og kortisonkremer. Bruk av nye såkalte calcineurin hemmere som protopic og elidel har vekket ny interesse senere år. Kliniske studier har vist effekt av både protopic og elidel etter to ukers bruk for seboreisk eksem. 


Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-seboreisk-eksem.html 
23-02-2016