Behandling av seboreisk eksem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Seborreisk eksem

Seborreisk eksem er en av de vanligste hudsykdommene våre hudleger behandler. Typisk er rødhet, flassende og fet hud samt kløe i hodebunnen, omkring nesen, kinnene, øyenbrynene, ørene og noen ganger på overkroppen. 

Seboreisk eksem
Alvorlighetsgrad varierer fra person til person. Generelt forverres lidelsen om vinteren. For noen har sol en lindrende effekt. Vi vet ikke eksakt hva som forårsaker eksemet. Det er assosiert med fet hud. Man mistenker at en sopp som heter Pityrosporum ovale (Malassezia) er medvirkende. Det er en sopp som alle har på huden. Problemet oppstår som regel etter puberteten og kan vare i flere år. Mange har perioder der de er bra, for så å bli verre igjen. 

 

Symptomer

Symptomer på seboreisk eksem varierer fra person til person. Typisk er skjellende røde flekker i huden. Graden av rødhet og skjell varierer. Områder med høy mengde talgkjertler rammes særlig. Det vil si nesefuren, øyebrynene, Glabella (mellom øynene) hodebunnen og fremsiden av brystkassen. Både stress og kulde kan være forverrende faktorer. Flass anses av de fleste hudleger som en del av Seborreisk eksemlidelsen. Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden.

Årsak

Årsaken er fremdeles ikke fullt ut kjent. Flere faktorer er medvirkende. Vi vet at soppen Malassezia (Pityrosporum) er en viktig faktor. Dette er en sopp alle mennesker har på huden, og som er lipofilt (like områder av huden med høyere fettnivå). Viktigheten av soppen støttes av studier som viser at soppdrepende kremer hjelper, og at oppbluss av utslettet sammenfaller med økt mengde sopp i huden. Hvordan Malassezia skaper utslett er ikke fullt ut forstått. Immunforsvaret er også medvirkende. De med lavt immunforsvar (grunnet medisiner, HIV) er disponert for utslettet. Dette kan skyldes tap av immunreaksjon mot soppen Malassezia.

Behandling

Det finnes flere behandlingsalternativer for Seborreisk eksem. Man må prøve seg frem litt for å finne frem til hva som fungerer best. Her kan råd fra en hudlege være til god hjelp. Under nevnes noen av de mest brukte alternativene: 1. Hodebunn

Mest brukt er Fungoral shampo. Fungoral er et soppdrepende middel. En annen shampo er Selensulfid (Selesun). Om plagene varer og man har mye skjelling kan man forsøke et liniment som heter Diprosalic. Dette inneholder et kortison som demper betennelsen samt Salicyl som fjerner skjell. Det finnes flere andre linimenter med kortison som brukes for Seborreisk eksem. 


2. Utslett i ansiktet 

Seborreisk eksem i ansiktet behandles ofte litt annerledes. Fungoral krem fungerer ofte godt. Produkter med svovel er også til nytte mot Seborreisk eksem. Kortisonkremer har god effekt, men skal ikke brukes daglig og over lang tid. Det er to andre kremer på markedet som kan brukes for denne tilstanden. De heter Protopic og Elidel . Disse kremene inneholder ikke kortison. Disse er spesielt aktuelle for de som ikke kommer til mål med kortisonkremer og Fungoral krem. Effekten varierer fra person til person. Kremer som inneholder 5-10% svovel, protopic eller elidel kan også forsøkes. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo