Seborreisk eksem hos spebarn

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Seborreisk eksem hos spebarn

Seborreisk eksem hos spebarn er en vanlig forandring i huden som er helt ufarlig. Tilstanden gir utslett hovedsakelig i hodebunnen og i ansiktet.

Hva årsaken til Seborreisk eksem hos spebarn?

Seboreisk eksem kan ramme spebarn på lik linje som hos voksne. Hos voksne er tilstanden best kjent som talgflodseksem. En tror at utslettet skyldes overvekst av en sopp i huden som heter Malassezia. Dette er en sopp som alle mennesker har på huden. Den er ikke smittsom.

 

Symptomer

Seborreisk eksem debuterer i hovedsak spebarn de første 6 månedene av livet. Eksemet forsvinner som regel i løpet av noen få måneder. De aller fleste vil være helt kvitt utslettet innen barna er 12-24 måneder gamle. De typiske symptomene er. 
 

  • Utslett i hodebunnen: Dette kalles på engelsk ”Cradle cap”. Det ses som skjellende forandringer i hodebunnen, der huden er noe fet. Skjellene har ofte en gulaktig farge. Skjellene gir ikke kløe, og de plager foreldrene ofte mer enn barna.

  • Rødt utslett: Seborreisk eksem kan gi et lett rødt skjellende utslett på øyenbrynene, huden ved nesen og i hudfoldene hos spebarn. Enkelte kan også få utslett i nakken, bak ørene eller bak knærne. Utslettet gir lite kløe.


Behandling

De fleste har kun et lett utslett og trenger ingen behandling. Tilstanden er ufarlig  og går vekk av seg selv med tid. Bruk av en mild shampo og hudvask kan løsne skjellene i hodebunnen. Dersom  forandringene er mer uttalte vil en lege vurdere soppdrepende kremer eller en mild kortisonkrem.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo