Skabb

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Skabb

Skabb er en vanlig infeksjon hos barn og voksne som gir et sterkt kløende utslett.

 

Årsak

Sykdommen skyldes infeksjon med midden Sarcoptes scabiei. Smitte er vanligst vi hudkontakt or kontakt med smittet sengetøy eller klær. Midden bruker ca. 20 minutter å komme seg inn i huden, og legger ca. 3 egg daglig som blir til en ny skabbmidd innen 4 dager. De fleste har under 20 midd i huden ved infeksjon, og skabben overlever kun 3 dager uten kontakt med huden.

 

Symptomer

Etter smitte tar det typisk 4-8 uker før man får symptomer. Typisk er intens kløe som er mest uttalt om kvelden. Utslettet ses som røde betente kuler som varierer i størrelse. De vanligste stedene for utslett er håndledd, mellom fingre, føtter, armhule og underliv. Ubehandlet kan man med tid få et utslett som rammer større deler av kroppen.

 

Diagnose

Nyoppstått sterk kløe hos hudfriske pasienter er det vanligste symptomet. Diagnosen bekreftes ved typisk utslett og funn av skabbganger i huden. Hudlegvil forsøke å finne midden ved et hudavskrap som undersøkes under mikroskop.

 

Behandling

Vanligste behandling er med kremen Nix (permethrin) i en eller to omganger. Kremen smøres over hele kroppen unntatt hodet. Det er viktig å få med alle områder som mellom fingre, tær, negler, armhule, underliv og armhuler. Kremen skal virke over natten og vaskes av om morningen. De fleste voksne vil trenge to tuber. I utvalgte tilfeller vurderes tabletten Stromectol (ivermectin). Det er viktig å merke seg at kløen kan vedvare opp til 4 uker etter vellykket behandling. Nære kontakter bør også behandles.

 

Sanering

For å unngå resmitte bør sanering av mulige smittekilder gjøres parallelt med behandlingen. Sengetøy, puter, håndkler og klær som har vært brukt siste uke bør vaskes på 60 grader, fryst ned over natten eller lagt vekk en ukes tid. Tepper og møbler bør støvsuges. Merk at dyr ikke er smittsomme til mennesker og trenger ingen behandling.
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo