Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Soleksem


Soleksem kalles på fagspråket polymorf lysdermatose. Det hentyder til en tilstand der man får en eksem reaksjon i huden ved eksponering for sollys. Ordet polymorf hentyder til at utslettet kan se veldig forskjellig ut fra person til person.


Hvem får soleksem

Alle kan rammes av soleksem, men det er vanligere hos de med lys hudtype og kvinner. Unge mennesker i en alder mellom 20-40 år er spesielt utsatt. Symptomene forsvinner som regel om vinteren, og kommer på våren når solen blir sterkere.


Hva er årsaken til soleksem

Den eksakte årsaken til soleksem er fortsatt ikke kjent. Vi vet at ultrafiolette stråler utløser utslettet. Hvilke typer stråler man reagerer på kan variere fra person til person. Både UVA og UVB stråler kan gi eksem forandringer. En teori er at sollyset fører til en kjemisk endring i huden, som starter en immunologisk reaksjon med påfølgende utslett.


Hva er symptomene på soleksem

Symptomene kommer kort tid etter eksponering for sollys. Varigheten fra eksponering til symptomer varierer, men kan være så kort som etter 20 minutter. I løpet av noen timer utvikler det seg et rødt utslett som kan inneholde blemmer. Slik eksem ledsages av kløe. Alvorlighetsgraden varierer fra person til person. Utslettet er vanligst på de områdene som eksponeres for sol slik som armer og brystkasse. Utslettet går over i løpet av 4-7 dager så lenge man unngår ny soleksponering. Symptomene pleier å bli bedre utover sommeren, etter hvert som huden herdes og soltoleransen øker.


Hvordan stilles diagnosen polymorf lysdermatose

Soleksem diagnostiseres av hudlege basert på sykehistorien. Ved usikkerhet tas en lystest. Det ta noen ganger hudprøve og blodprøver med tanke på andre sykdommer som kan gi solømfintlighet. Lystesting gjøres på hudavdelinger.


Hvordan behandles et utbrudd

Et utbrudd med utslett forsvinner av seg selv. Utslettet kan behandles med en kortisonkrem og fuktighetskremer for å oppnå raskere bedring. Ved uttalte forandringer gis noen ganger en kort kur med kortison tabletter.


Hvordan forebygges soleksem

De med soleksem må være forsiktige ved soleksponering, og spesielt om våren. En bør være forsiktig når solen er på sitt sterkeste, og bruke solkrem regelmessig. Hos de fleste vil slik forebygging være tilstrekkelig. For de som er hardest rammet vil en hudlege vurdere indikasjon for lysbehandling for å herde huden, eller tablettbehandling med plaquenil.13-05-2016