Sopp i ansiktet

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Sopp i ansiktet  

Seborreisk eksem er en hudsykdom der man får eksemforandringer med rødme, flass, skjelling, fet hud og kløe i såkalte seborreiske områder: Hodebunnen, omkring nesen, kinnene, øyenbrynene, ørene og noen ganger på overkroppen. Flass i hodebunnen er en variant av seborreisk eksem. Noen kaller det også talgflodseksem. Den varierer i alvorlighetsgrad fra person til person. Noen har bare lett flassing.  Andre har hissig betennelse og mer skjelling. Generelt forverres lidelsen om vinteren, og hos noen har sol en lindrende effekt.


Årsak

Vi vet ikke hva som forårsaker eksemet. Det er assosiert med fet hud. Man mistenker at en sopp i ansiktet, som heter Pityrosporum ovale (Malassezia), er medvirkende. Det er en sopp som alle har på huden. Problemet oppstår som regel etter puberteten og kan vare i flere år. Mange har perioder der de ikke er plaget, for så å bli verre igjen.


Behandling

Det finnes flere behandlingsalternativer for seborreisk eksem. Man må prøve seg frem for å finne frem til hva som fungerer best. Her kan råd fra en hudlege være til god hjelp. Under beskrives noen av de mest brukte alternativene:
 
1. Hodebunnen

Mest brukt er Fungoral shampo. Fungoral er et soppdrepende middel. En annen shampo som kan hjelpe er Selensulfid (Selesun). Dersom plagene varer, og man har mye skjelling, kan et liniment som heter Diprosalic prøves. Dette inneholder et kortison som demper betennelsen, samt salicyl som fjerner skjell. Det finnes flere andre linimenter med kortison, som brukes for Sebore.

2. Utslettet i ansiktet

Seborreisk eksem i ansiktet behandles ofte litt annerledes. Fungoral krem fungerer ofte godt, og kremen motvirker sopp i ansiktet. Produkter med svovel er også til nytte mot seborreisk eksem. Kortisonkremer har god effekt. De skal ikke brukes daglig og over lang tid. Det er kommet 2 nye medisiner på markedet som kan brukes for denne tilstanden. De heter Protopic og Elidel. De inneholder ikke kortison. Disse er spesielt aktuelt for de som ikke kommer til mål med kortisonkremer og Fungoral. Effekten varierer fra person til person.Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo