Sopp i neglene

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Sopp i neglene  

Sopp i neglene går under flere navn. På fagspråket kalles det ofte tinea unguium eller onykomykose. Soppinfeksjon i neglene er vanlig, og kan affisere neglene på både fingre og tær. Neglsopp er svært vanlig og rammer et sted mellom 2-7% av befolkningen. Risikofaktorer er tettfottøy, fuktighet, lavt immunforsvar og økende alder.


Sopp i neglene

Det er flere ulike typer neglsopp. Neglsopp begynner vanligvis ytterst på neglen og sprer seg innover. Hyppigst er gulig misfarging av neglene. Etterhvert vil neglene bli fortykket, misformet og løsne fra underlaget. Neglsopp kan dog også starte innerst under neglbåndet.

Ikke alle neglforandringer er sopp. Det er viktig at man skiller soppinfeksjon fra andre årsaker til neglforandringer, slik som psoriasis, skader og bakterieinfeksjoner (paronyki). Mange er sikre på at de har neglsopp og gjennomgår behandling, uten at dette er årsaken. 

Diagnostisering

Før man behandler neglsopp vil man helst ha en sikker diagnose. Dette gjøres ved
at det tas en prøve til dyrkning. 

Behandling

Behandling er i utgangspunktet ikke nødvendig, da tilstanden ikke er farlig. Mange ønsker likevel behandling. Neglsopp behandles som regel med soppdrepende tabletter. Tabletter gis fra 6-12 uker avhengig av hvor infeksjonen sitter. Kun neglinfeksjoner helt ytterst i neglene kan behandles med lokalbehandling. Selv med den beste behandlingen er det ingen garanti for at man blir kvitt soppinfeksjonen.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo