Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Soppinfeksjoner


Det er en lang rekke ulike typer sopp som kan gi infeksjon i huden. Soppinfeksjoner kan ramme negler, hud, hodebunn og slimhinner. Ved enhver soppinfeksjon er det viktigste først å få konstatert en sikker diagnose, og helst bekrefte dette med å ta en sopprøve. Soppinfeksjoner behandles som med soppdrepende kremer eller tabletter. De vanligste soppinfeksjoner i huden er: 
  • Fotsopp: Fotsopp er svært vanlig, og rammer huden under føttene eller mellom tærne.
  • Sopp i hodebunn: Sopp i hodebunn rammer særlig barn, og ses som betent flassende hud. Diagnosen bekreftes ved å ta en sopprøve. Man trenger ofte behandling med soppdrepende tabletter.
  • Lyskesopp: Soppinfeksjon i lyskene er vanlig, og ses som rød og skjellende hud. Diagnosen kan bekreftes med en sopprøve. Behandlingen er med soppdrepende krem eller tabletter.
  • Neglesopp: Neglesopp kan gi fargeforandringer og fortykkelse av en eller flere negler. Det er flere ulike sopp typer som kan infeksjon i negl.
  • Ringorm: En ringorm er et ringformet utslett i huden på kroppen som skyldes en soppinfeksjon. Avhengig av utbredelse behandles tilstanden med soppdrepende kremer eller tabletter. 
  • Tinea versicolor er et veldig vanlig utslett som skyldes overvekst av soppen malassezia i huden. Det rammer som regel øvre del av ryggen og brystet, og ses som røde, lyserosa eller brune flekker i huden som flasser. Når utslettet går bort danner det seg ofte hvite flekker i huden som kan ta flere måneder før forsvinner helt.
  • Seboreisk eksem er en hudsykdom der man får eksem forandringer med rødme, flass, skjelling, fet hud og kløe i såkalte seborreiske områder: Hodebunn, omkring nesen, kinnene, øyenbrynene, ørene og noen ganger på overkroppen. Flass i hodebunn er en variant av seboreisk eksem. Noen kaller det også talgflodseksem.23-02-2016