Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Spider veinsHva er ”Spider veins”?


”Spider veins” er en ansamling av små åreknuter i det øvre hudlaget. Dette er svært vanlig og rammer rundt 50 % av kvinner (og menn). De varierer i farge fra rød/blå til lilla og er vanligst på legger, lår og ankler. Man kan også få overfladiske åreknuter på mage, bryst og armer. De ser forskjellig ut fra person til person. Noen har mange vener med opphav i et sentralt punkt (”spider veins”). Andre har lineære linjer eller lange forgreninger i huden.


Hvorfor får man ”Spider veins”?


Familiær forekomst angis ofte, og det passer jo godt med at din mor også har slike forandringer. Det er beskrevet eneggede tvillinger som har overfladiske åreknuter på tilsvarende områder på kroppen. Debut ses hos kvinner typisk under og etter graviditeten. Vi tror derfor at hormonelle faktorer er medvirkende. Stillestående arbeid, overvekt og fiberfattig kosthold angis også som disponerende faktorer. Synlige blodkar i ansiktet er relatert til overdreven soling.


Hvilken behandling finnes?

1. Skleroterapi er den vanligste kosmetiske behandlingen for overfladiske vener (ikke for store dyper vener!). Det er en prosedyre der en saltvannsoppløsning eller et kjemikalie injiseres via en tynn nål direkte inn i de synlige årene. Væsken irriterer blodåreveggen slik at de kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen tar 15-45 minutter og kan svi litt; men er ikke smertefull. Etter skleroterapi må man bruke støttestrømper i en periode, og hard trening anbefales ikke på 1-2 uker. Det er få problemer (komplikasjoner) med en sånn behandling, men noen kan i sjeldne tilfeller utvikle sår som tar tid å gro. Pigmentforandringer i huden kan også forekomme, men går vanligvis over etter noen måneder. De fleste trenger 1-4 behandlinger avhengig av størrelsen på området, og hver behandling koster fra 1500-3000 kroner. Er du gravid, ammende eller har sukkersyke bør du ikke behandles med skleroterapi. Det er viktig å huske at skleroterapi ikke forhindrer at man danner nye overfladiske vener!

2. Det finnes flere ulike laserbehandling som tilbys ved private klinikker for å behandle overfladiske blodkar og åreknuter. De nyeste laserne kan være ganske effektive, men er også en kostbar behandling.


Kan man gjøre noe for å forebygge ”spider veins”?


Såfremt man ikke får store åreknuter eller hevelse i bena er ”spider veins” hovedsakelig en kosmetisk plage. Støttestrømper kan redusere dannelsen av overfladiske åreknuter, men mange finner dette upraktisk. Vi anbefaler dette i all hovedsak for pasienter med store åreknuter og hevelse i bena. Trening og vektreduksjon (hvis overvektig) kan ha en gunstig effekt. Trening bedrer både styrke og blodsirkulasjonen. Hvis du har en jobb der du står eller sitter mye, sørg for beveg på kroppen regelmessig. Legg beina høyt så ofte du kan og unngå å krysse beina da dette klemmer venene sammen og hemmer blodstrømmen. Godt kosthold med frukt, grønnsaker og fiber kan virke forebyggende. Daglig bruk av solkrem (UVA og UVB) er viktig for å unngå synlige blodkar i ansiktet.

23-02-2016