Plages du med synlige blodårer på bena?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Spider veins

Hva er ”Spider veins”?
”Spider veins” er en ansamling av små åreknuter i det øvre hudlaget. Dette er svært vanlig og rammer rundt 50% av kvinner (og menn). De varierer i farger fra rød/blå til lilla og er vanligst på leggene, lårene og anklene. Man kan også få overfladiske åreknuter på magen, brystene og armene. De ser forskjellig ut fra person til person. Noen har mange vener med opphav i et sentralt punkt (”spider veins”). Andre har lineære linjer eller lange forgreninger i huden.


Hvorfor får man ”Spider veins”?

Familiær forekomst angis ofte. Det er beskrevet at eneggede tvillinger kan ha overfladiske åreknuter på tilsvarende områder på kroppen. Debut ses ofte hos kvinner under og etter en graviditet. Vi tror derfor at hormonelle faktorer er medvirkende. Stillestående arbeid, overvekt og fiberfattig kosthold angis også som disponerende faktorer. Synlige blodkar i ansiktet er relatert til overdreven soling.


Hvilken behandling finnes?

1. Skleroterapi er den vanligste kosmetiske behandlingen for overfladiske vener (ikke for store dypere vener!). Det er en prosedyre der en saltvannsoppløsning eller et kjemikalie injiseres via en tynn nål direkte inn i de synlige årene. Væsken irriterer blodåreveggen slik at de kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen tar 15-45 minutter og kan svi litt. Behandlingen er ikke smertefull. Etter Skleroterapi må man bruke støttestrømper i en periode. Hard trening anbefales ikke på 1-2 uker. Det er få komplikasjoner med en sånn behandling. Noen kan i sjeldne tilfeller utvikle sår som tar tid å gro. Pigmentforandringer i huden kan også forekomme. Disse går vanligvis over etter noen måneder. De fleste trenger 1-4 behandlinger avhengig av størrelsen på området. Hver behandling koster fra 1500-3000 kroner. Er du gravid, ammende eller har sukkersyke bør du ikke behandles med skleroterapi. Det er viktig å huske at Skleroterapi ikke forhindrer at man danner nye overfladiske vener!


2. Det finnes flere laserbehandling som tilbys ved private klinikker for å behandle overfladiske blodkar og åreknuter. De nyeste laserne kan være ganske effektive, men er også en kostbar behandling.


Kan man gjøre noe for å forebygge ”Spider veins”?

Såfremt man ikke får store åreknuter eller hevelse i bena er ”Spider veins” hovedsakelig en kosmetisk plage. Støttestrømper kan redusere dannelsen av overfladiske åreknuter, men mange finner dette upraktisk. Vi anbefaler dette i all hovedsak for pasienter med store åreknuter og hevelse i bena. Trening og vektreduksjon (om overvektig) kan ha en gunstig effekt. Trening bedrer både styrken og blodsirkulasjonen. Dersom du har en jobb der du står eller sitter mye, sørg for bevege på kroppen regelmessig. Legg beina høyt så ofte du kan og unngå å krysse beina da dette klemmer venene sammen og hemmer blodstrømmen. Godt kosthold med frukt, grønnsaker og fiber kan virke forebyggende. Daglig bruk av solkrem (UVA og UVB) er viktig for å unngå synlige blodkar i ansiktet.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo