Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

SpinalomHva er spinocellulær kreft (spinalom)


Dette er en ondartet hudkreft som utgår fra det øverste laget i huden. Selve svulsten er ofte skjellende og vorteaktig, ofte med et sår i midten. De med solskadet hud er spesielt utsatt. Langvarig immunhemmende behandlinger øker risikoen. Det gjelder særlig de som har fått utført en transplantasjon, og må ta slike medisiner over lang tid. Her er det spesielt viktig å forebygge hudkreft ved å bruke solbeskyttelse regelmessig.              


Finnes det ulike typer spinalom (plateepitelkreft)


Tilstanden kommer i ulike varianter fra å ramme det helt øvereste laget av huden (Bowens sykdom) til å utvikle seg til spinocellulær kreft. Tilstanden kalles av enkelte også plateepitelkreft. Plateepitel hentyder på de øverste cellene i hudens hornlag.                                  


Hva er årsaken til spinalom


Det er en lang rekke faktorer som kan være medvirkende til utvikling av hudkreft. Viktigst er disse er mengden sollys man har vært eksponert for igjennom livet (både ute og i solarium). Andre risikofaktorer inkluderer røntgenbehandling, visse infeksjoner og immunsenkende medisiner.

 
Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen stilles ved undersøkelse av hudlege. Hudens utseende og evt. utvekster vil gi mistanke. For å bekrefte mistanken kan m an ta en liten hudprøve, eller alternativt fjerne hele utveksten med en gang. Det som er fjernet vil bli sendt inn til undersøkelse hos en patolog.


Hvordan behandles spinalom


Viktigste del av behandlingen er å fjernet utveksten. Hos de aller fleste vil en operasjon være tilstrekkelig. En sjelden gang vurderes strålebehandling. Prognosen er generelt god, spesielt hvis forandringen har utviklet seg fra solskadet hud. Selv om spredning kan forekomme, er dette veldig sjelden. Det er derfor viktig å oppdage sykdommen tidlig, og få fjernet utveksten så raskt som mulig. Behov for kontroll etter behandling vil vurderes individuelt, og avhenge av type hudkreft.

 
Hvordan forebygger jeg plateepitelkreft (spinalom) på nytt

Har du hatt et spinalom og fått behandling, bør du forebygge nye tilfeller ved å beskytte deg mot solen. Dette gjør du ved å ikke ligge i solen når den er på sitt sterkeste, bruke klær og høy solfaktor. 
23-02-2016