Staseeksem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Staseeksem

Hevelse og dårlig funksjon av veneklaffene i leggene kan gi Staseeksem. Et annet navn for Staseeksem er Stasedermatitt. Typisk for denne tilstanden er hevelse i leggene samt kløe og eksem i huden. Ved langvarige forandringer er risikoen økt for kroniske sår og arrliknende forandringer i huden. Les mer om Staseeksem i artikkelen under.


Hva er Staseeksem?

Stasedermatitt er navnet som brukes som et samlebegrep for de forandringene som skjer i huden grunnet økt trykk i venene på bena. Det går under flere navn som Venøs insuffisiens, Venøst eksem og Varikøs eksem.

Symptomer

Huden på leggene blir først rød, og rødheten kan fort misoppfattes som Rosen. Med tid utvikles ofte tørr skjelling i huden, og langvarig permanent brun misfarging. Ubehandlet kan kronisk hevelse gi venøse sår som tar lang tid å gro. Staseeksem er særlig vanlig på innsiden av leggene. Over tid kan det utvikle seg fortykket hud nederst på leggene. Ved hovne ben får man ofte kløe over hele kroppen. 

Risikofaktorer

Forekomsten øker med stigende alder. Risikoen er økt hos de som har hatt åreknuteoperasjoner eller hatt en blodpropp i leggen (DVT).

Hvordan utvikler Staseeksem seg?

Tilstanden skyldes økt trykk i venene som ligger under huden på leggene. Økt trykk svekker klaffene, og gjør det vanskelig for blodet å komme tilbake til hjertet. Det høye trykket fører til at veske bygger seg opp i leggen, og gir hevelse. Slik hevelse predisponerer igjen til kronisk inflammasjon, eksem, arrdannelse og sår.

Behandling

Det er flere faktorer som er viktige ved behandling av denne tilstanden. Det første er å redusere trykket i bena, og å få bort vesken. Dette gjøres ved bruk av kompresjonsbind eller -strømper. Langtidsbruk av kompresjonsstrømper er ofte nødvendig. Det er til hjelp om man er nøye med å sitte med bena høyt. Trening og aktivitet har også en positiv effekt. Eksemforandringene i huden behandles med kortisonkrem og  fuktighetskrem. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo