Behandling av svette på hendene

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Svette på hendene  

Svetteplager på hendene

Hendene er et av stedene på kroppen med mest svettekjertler. Økt svette kan være et stort problem for mange. De aller fleste vil oppleve svetting i stressende situasjoner. Det er normalt. Noen har imidlertid overdreven svette, som hemmer dem sosialt.

Behandling

Svetteplager på hendene kan behandles på ulike måter. Initialt vil man først forsøke med diverse oppløsninger, blant annet aluminiumklorid. Dersom man ikke kommer til mål, velger noen å forsøke behandling med strøm (iontoforese). Om man ikke kommer til mål med denne behandlingen, vil neste steg kunne være Botox mot svette.

Hva er botox

Botox er et legemiddel, som kan brukes mot svetteplager, slik som i hendene. Det er noe mer omfattende å behandle håndflatene enn armhulene. Dersom man ønsker behandling må man først bedøve hele hånden. Alternativt kan man forsøke å sette medisinen etter nedkjøling. Botox settes i hele hudoverflaten på hendene. Effekt av behandlingen kommer etter 1-2 uker, og den varer i 4-8 måneder. Pasienten kan oppleve forbigående svakhet i de små musklene i hendene. Dersom man har et yrke der dette er viktig vil man fraråde Botox behandling


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo