Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Svette under armhuleneSvetteplager fra armhulene


Svetteplager i armhulene
kalles på fagspråket aksillær hyperhidrose. Det er en tilstand med økt svetting utover det som kan anses som normalt. Det er en relativt vanlig tilstand, og vanlig årsak til konsultasjon hos hudlege. En regner med at opp til så mange som en prosent av befolkningen kan ha dette.


Hvorfor får vi svette


Svette er en naturlig del av kroppens temperaturregulering. Svette produseres fra ulike kjertler i huden, og de viktigste kjertlene kalles ekkrine og apokrine kjertler. Ekkrine kjertler finnes på hele kroppen, mens de apokrine i hovedsak finnes i underliv og armhuler. Kjertlene er under regulering av hormoner og nervesystemet, og kjertlenes størrelse og aktivitet øker i puberteten. Medisiner, sykdommer og andre faktorer kan påvirke svetteproduksjonen og svetteplager.


Hva kan gjøres mot svette


Først må man til en hudlege for vurdering. En vil gå igjennom plagene sammen med deg, og identifisere omfanget av problemet. For svette under armhuler finnes det enkel behandling med botox, og behandlingen vil bli gjennomgått med deg.


Hvordan behandles svette under armnulene


Behandlingen gjøres av hudlege med botox. Først vil man identifisere området som skal behandles. Det er mulig å gjøre en svettetest (jod stivelses test) for å identifisere områdene som produserer mest svette. Ofte er ikke en slik test nødvendig. Etter at huden er vasket ren vil man ved hjelp av en veldig tynn nål fordele botox i svettekjertlene. Dette er ved små stikk i huden under armen. Etter 1-2 uker vil svetteplagene gå bort. Effekten av behandlingen varer i 4-8 måneder, og de aller fleste får et veldig godt resultat.Linker


http://www.dermatologi.no/kosmetisk-behandling-botox-botox-mot-svette.html
 

23-02-2016