Behandling av svette under armhulene

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Svette under armhulene  

Behandling av svette i armhulene

Svetteplager i armhulene kalles på fagspråket aksillær hyperhidrose. Det er en tilstand med økt svetting, utover det som kan anses som normalt. Det er en relativt vanlig tilstand. Det er en vanlig årsak til konsultasjon hos hudlege. En regner med at opp til en prosent av befolkningen kan plages med dette.


Hvorfor får vi svette?

Svette er en naturlig del av kroppens temperaturregulering. Svette produseres fra ulike kjertler i huden. De viktigste kjertlene kalles ekkrine og apokrine kjertler. Ekkrine kjertler finnes på hele kroppen. De apokrine finnes i hovedsak i underliv og armhuler. Kjertlene er under regulering av hormoner og nervesystemet. Kjertlenes størrelse og aktivitet øker i puberteten. Medisiner, sykdom og andre faktorer kan påvirke svetteproduksjonen og svetteplagene.


Behandling av svetteplager

Kontakt en hudlege for vurdering. Hudlegen vil gå igjennom plagene sammen med deg. Han vil identifisere omfanget av problemet. For svette under armhuler finnes det enkel behandling med Botox. Hudlegen vil informere deg om denne behandlingen.


Botox mot svette armhuler

Hudlegen informerer om behandlingen  med botox. Legen vil identifisere området som skal behandles. Det er mulig å gjøre en svettetest (jod stivelsestest) for å identifisere områdene som produserer mest svette. Ofte er en slik test ikke nødvendig. Etter at huden er vasket ren vil man ved hjelp av en veldig tynn nål fordele Botox i svettekjertlene. Dette er ved små stikk i huden under armen. Etter 1-2 uker vil svetteplagene gå bort. Effekten av behandlingen varer i 4-8 måneder, og de aller fleste får et veldig godt resultat.Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo