Syringomer

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Syringomer

Syringomer ses som hudfargede til gule små kuler rundt øynene. De varierer i størrelse fra 1-3 mm, og er helt ufarlige. Årsaken er ukjent, men en arvelig komponent er medvirkende. Syringomer er ufarlige, og er i hovedsak et kosmetisk problem.


Hva er Syringomer?

Syringomer er små hudfargede kuler som er vanligst i ansiktet og rundt øynene. De ses som 1-5 millimeter store hudfargede eller gule prikker i huden. De anses å være såkalte Hamartomer og er små utvekster fra svettekjertlene i huden. De er helt ufarlige, og gir ingen symptomer. Kvinner rammes oftere enn menn.


Finnes det ulike typer Syringomer?

Den absolutt vanligste typen rammer området rundt øynene. Det finnes svært sjeldne varianter hvor man kan få syringomer på andre steder av kroppen – såkalte eruptive Syringomer.


Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen Syringomer stilles ved en undersøkelse av huden. Det er vanligvis ikke nødvendig å ta noen prøver. Ved usikkerhet, eller der man mistenker en annen årsak, vil det enkelte ganger tas en biopsi. Tilstander som kan likne er fettavleiringer (xanthelasmer), vorter, andre såkalte Adnex forandringer og basaliomer.


Kan Syringomer behandles?

Ja. Syringomer i seg selv trenger ingen behandling. Av kosmetiske årsaker kan en hudlege vurdere å bruke laserbehandling eller elektrokirurgi for å fjerne dem. Mest brukt av våre hudleger er CO2 eller erbium laser. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo