Tørr hud

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tørr hud

Tørr hud er en av de vanligste årsakene til konsultasjon hos våre hudleger.
 

Hva er årsaken til tørr hud?

Tørr hud er en av de vanligste hudproblemene. Plager med tørr hud øker med økende alder. Hudens evne til å holde på fuktighet reduseres hos eldre, med en reduksjon i naturlige lubrikanter og fettstoffer. Tørrhet er ofte mest uttalt på armene og leggene, og kalles på fagspråket Xerose eller Xeroderma. Tørrhet i huden kan være et kortvarig og midlertidig problem, eller en kronisk plage. Tørrhet kan igjen gi en følelse av at huden er trang og gi kløe. Andre faktorer kan være arv, generell helse og om det er noen assosiert hudsykdom.

 

Tørr hud og hudsykdommer

Tørr hud kan også ledsage flere hudlidelser. Dette inkluderer vanlige hudlidelser som psoraisisatopisk eksem og Iktyose vulgaris. Tørrhet kan også ledsage stoffskiftesykdommer og Sjøgrens syndrom. Flere medisiner har tørrhet i huden som en bivirkning. De vanligste medisinene som gjør dette er vanndrivende (Diuretika), antihistaminer og medisiner mot kviser (isotretinoin roaccutan). 


Hvorfor blir huden tørr?

Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Disse forhindrer at huden blir dehydrert. Når disse fettstoffene tas bort reduseres hudens evne til å holde på fuktighet og blir tørr.

 

Faktorer som gjør huden tørr                             

Kjente faktorer som er medvirkende til å gi tørr hud er overdreven bruk av såpe samt tørr og kald luft. Tørrhet er derfor mer vanlig om vinteren. Om vinteren har man også en tendens til å ta lengere varme dusjer og bad. Langvarig kontakt med vann er medvirkende til å fjerne fettstoffer fra huden, og etterlate den ubeskyttet. Såper er en vanlig årsak til tørrhet. Såper fungerer spesielt ved å fjerne fettstoffer i huden, og kan ved overdreven bruk skade hudens naturlige barriere.

 

Symptomer

Det viktigste symptomet på tørr hud er kløe. Ved undersøkelse av huden ser man ofte områder med rødhet, ru hud og skjelling. Disse forandringene er spesielt vanlig på leggene og underarmene. Kløe forårsaket av tørr hud kan ende opp med en kløsyklus og påfølgende utslett (Nevrodermatitt).

 

Diagnostikk

Ved plager med tørr hud bør man sammen med sin hudlege gå igjennom mulige årsaker og forverrende faktorer. En vil vurdere medvirkende faktorer som diverse hudsykdommer og bivirkning av medisiner. En hudprøve  tas noen ganger som del av utredningen. Det tas også sopp prøver hvis man mistenker at en soppinfeksjon er med på å gi tørrhet.

 

Tørr hud og arv

Det er en egen gruppe hudlidelser som kjennetegnes av tørrhet. Disse kalles på fagspråket Iktyose. Vanligst av disse er Iktyose vulgaris som gir tørr hud på leggene fra ung alder. Tilstanden kalles noen ganger Fiskehud, og går ofte i familier. De som har denne tilstanden må bruke fuktighetskrem regelmessig.

 

Behandling

Man bør identifisere forverrende faktorer som overdreven bruk av såpe og hudvask. I samråd med hudlege kan man få råd om bruk av fuktighetsbevarende behandling. Ulike fuktighetskremer finnes på markedet med ulik effekt og virkestoffer. Mye brukt i behandling av fet hud er kremer som inneholder Karbamid, Propylenglykol, Melkesyre og Glykolsyre. Om en hudlidelse er medvirkende til å gi tørrhet, vil man også trenge behandling rettet mot denne.

 

Kan tørr hud gi noen komplikasjoner?

Største plagen med tørr hud er kløe. Dette kan utvikle seg videre til å bli en vanskelig kløsyklus (Lichen simplex chronicus). Kløe kan gi sår, som igjen kan være inngangsporter for hudinfeksjoner. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo