Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Talgkjertelhyperplasi


Talgkjertelhyperplasi er en overvekst av talgkjertlene som er svært vanlig med økende alder. Noen har tendens til å utvikle slike. Særlig de med litt fet hudtype. 


Hvordan ser forstørrede talgkjertler ut

Talgkjertelhyperplasi ses som hvite til gule, myke små kuler i ansiktet. Ganske typisk er et lite ”krater” i midten. Særlig vanlige er de rundt nese, kinn og panne. De kan i sjeldne tilfeller også ses på brystet, i munnen og underlivet. Hva er talgkjertler


Talgkjertler har vi over hele huden med unntak av hender og føtter. De er en del av den såkalte pilosebakøse og ligger i tilknytning til hårsekkene. Vi har flest talgkjertler på ansiktet, brystkassen, rygg og øvre del av armene. Talgkjertlene reguleres av mannlige hormoner (androgener). Antall talgkjertler vi har forblir det samme igjennom livet, men aktiviteten til kjertlene avhenger av hormon nivåer. Ved puberteten øker mengden androgen, og produksjonen av talg stiger. Ved høy alder skjer motsatt prosess, og størrelsen på talgkjertlene reduseres. Den reduserte celledelingen i talgkjertler med økende alder er medvirkende til oppbygging av talgproduserende celler og forstørrede talgkjertler.  Finne det noen behandling for talgkjertelhyperplasi?


Ja. Først må en hudlege skille disse forandringene fra basaliom (snill type hudkreft). Hvis man ønsker de fjernet kan det gjøres med frysing, brenning, laser eller TCA peeling.

23-02-2016