Har du små gule kuler i ansiktet?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Talgkjertelhyperplasi

Talgkjertelhyperplasi er en overvekst av talgkjertlene som er svært vanlig med økende alder. De fjernes raskt og effektivt av våre hudleger. 


Hvordan ser forstørrede talgkjertler ut?

Talgkjertelhyperplasi ses som hvite til gule, myke små kuler i ansiktet. Ganske typisk er et lite ”krater” i midten. Mest vanlige er de rundt nesen, kinnene og pannen. De kan i sjeldne tilfeller også ses på brystet, i munnen og i underlivet. 


Hva er talgkjertler?

Talgkjertler har vi over hele huden med unntak av på hendene og føttene. De er en del av den såkalte pilosebakøse og ligger i tilknytning til hårsekkene. Vi har flest talgkjertler i ansiktet, på brystkassen, på ryggen og på øvre del av armene. Talgkjertlene reguleres av mannlige hormoner (Androgener). Antall talgkjertler vi har forblir det samme gjennom livet, men aktiviteten til kjertlene avhenger av hormonnivåer. Ved puberteten øker mengden Androgen, og produksjonen av talg stiger. Ved høy alder skjer motsatt prosess, og størrelsen på talgkjertlene reduseres. Den reduserte celledelingen i talgkjertlene med økende alder er medvirkende til oppbygging av talgproduserende celler og forstørrede talgkjertler.  


Behandling

Valg av behandling avhenger av lokalisasjon og antall. Enkeltestående kuler kan behandles med CO2 laser eller hyfrekator. Hvis man har mange forstørrede talgkjertler vurderes tablettbehandling med isotretinoin. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo