Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

TelangiektasierHva er telangiektasier


Utvidede blodkar i øvre del av huden kan skyldes hudsykdommen rosacea, men er ofte et resultat av at hudens tykkelse er redusert. Slike synlige blodkar kalles på fagspråket telangiektasier. Slike karforandringer forekommer naturlig hos eldre, hos yngre personer kan årsaken være overdreven soling.Hva kan gjøres med telangiektasier


Vi kan fjerne blodkarene og telangiektasier uten å skade huden ved hjelp av en fargelaser. Laseren produserer en sterk lysstråle. Lyset varmer opp de unormale blodkarene slik at disse ødelegges.

Før behandling  med karlaser

Det er viktig å ikke være solbrun før behandling. De siste ukene før første legebesøk bør det området som skal behandles beskyttes mot sol, dette fordi brun hud reduserer lasereffekten. Man bør benytte en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler, helst solfaktor 20 eller høyere.

Etter behandling med karlaser

Huden kan bli rød og noe irritert etter behandling, og det er ikke uvanlig å få noe hevelse i området som er behandlet. For å dempe utviklingen av slike reaksjoner, vil huden bli smurt med en kortisonoppløsning rett etter behandling. Du får også tilbud om å sitte med ispose i 10-15 minutter etter behandling for å motvirke hevelse Huden normaliser seg som regel i løpet av få dager. Det er ellers lite bivirkninger av behandlingen. Man kan ikke utelukke at det oppstår små arrdannelser, men dette sees svært sjelden. Noen pasienter kan få noe økt pigmentering i det behandlede området, dette jevner seg som regel ut etter hvert.


Hvordan skal huden stelles etter laserbehandling av telangiektasier

For å unngå infeksjon og arrdannelser anbefales følgende:

  • Vask hendene før stell av huden
  • Eventuell skorpe skal sitte på til den løsner av seg selv
  • Ikke gni, klor eller skrubb det laserbehandlede området
  • Unngå kontaktsport som kan medføre skade av laserbehandlet hud
  • Man bør ikke sole seg før huden er normalisert etter behandling


13-05-2016