Fjerning av telangiektasier

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Fjerning av telangiektasier  

Hva er telangiektasier

Utvidede blodkar i øvre del av huden (telangiektasier) kan skyldes hudsykdommen rosacea. Sykdommen er ofte et resultat av at hudens tykkelse er redusert. Slike synlige blodkar kalles på fagspråket Telangiektasier. Slike karforandringer forekommer naturlig hos eldre. Hos yngre personer kan årsaken være overdreven soling.

Behandling

Ved hjelp av laser kan blodkarene og Telangiektasier fjernes, uten å skade huden. Laseren produserer en sterk lysstråle. Lyset varmer opp de unormale blodkarene slik at disse ødelegges.
 
Før behandling med karlaser

Det er viktig ikke å være solbrun før behandling. De siste ukene før første legebesøk bør det området som skal behandles beskyttes mot sol. Dette fordi brun hud reduserer lasereffekten. Man bør benytte en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler, helst solfaktor 20 eller høyere.
 
Etterbehandling

Huden kan bli rød og noe irritert etter behandling. Det er ikke uvanlig å få noe hevelse i området som er behandlet. For å dempe utviklingen av slike reaksjoner, vil huden bli smurt med en kortisonoppløsning rett etter behandling. Du får også tilbud om å sitte med ispose i 10-15 minutter etter behandling, for å motvirke hevelse Huden normaliser seg som regel i løpet av få dager. Det er ellers få bivirkninger av behandlingen. Man kan ikke utelukke at det oppstår små arrdannelser. Dette ses svært sjelden. Noen pasienter kan få noe økt pigmentering i det behandlede området. Dette jevner seg, som regel, ut etter hvert.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo