Piebaldisme | Waardenburg syndrom

Piebaldisme

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Piebaldisme

Pibaldisme er en relativt sjelden hudtilstand som ramme håret og huden.


Hva er Piebaldisme?

Piebaldisme kjennetegnes ved flere forandringer i håret og huden. De fleste vil utvikle en hvit hårlokk i luggen (80-90%). På fagspråket kalles dette Poliose. I noen tilfeller kan også øyenbrynene og øyevippene rammes. Det kan også danne seg flekker i huden med tap av pigment. Dette er spesielt vanlig på kinnene, øvre del av kroppen og på armene. De hvite flekkene har oftere en mørkere ring med mørk pigmentering. Tilstanden er tilstede ved fødselen, og forblir uendret gjennom livet.


Årsak

Tilstanden skyldes fravær av pigmentceller i områdene som rammes. Det skyldes en mutasjon i et gen (KIT gen). Piebaldisme er en såkalt autosomal dominant sykdom, hvilket betyr at halvparten av barn til de som er rammet vil få tilstanden.


Diagnostikk

Diagnosen stilles gjennom typiske forandringer i huden og tilstedeværelse fra ung alder. Om man også er rammet av døvhet, vil man vurdere en svært sjelden tilstand som kalles Waardenburg syndrom.


Finnes det behandling?

Tilstanden er helt ufarlig, og trenger ingen behandling. Det er tilrådelig at man bruker solkrem. Dette er viktig da huden uten pigment er disponert for solskader. 


Piebaldisme