Behandling av akne

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tetracycliner

Tetracycliner er et antibiotikum som er mye brukt i behandling av akne og kviser. Tetracyclin hemmer vekst av bakterier i huden, og har en betennelsesdempende effekt. 


Tetracycliner mot kviser

Tetracyklin er et antimikrobielt legemiddel. Det brukes i behandlingen av hudsykdommer som akne (kviser), rosacea og enkelte infeksjoner i huden. Det finnes flere ulike typer: Tetracyklin®, Tetralysal®, Oxy-Dumocyclin®, Oxytetral®, Doxylin®, Dumoxin®, Vibramycin®. 


Virkemåte

Tetracyklin er et antimikrobielt legemiddel. I tillegg til å hemme veksten av bakterier virker medikamentet også betennelsesdempende. Det tar som regel 4-6 uker før man ser effekt ved akne.


Tetracyclin monoterapi

Det er ikke anbefalt å ta Tetrasykliner alene. Årsaken til dette er at det relativt raskt utvikles resistens i huden. En hudlege vil derfor nesten alltid kombinere tablettbehandlingen med kremer. Mest brukt er lokalbehandling som inneholder Bensoylperoksid (Basiron, Epiduo) og Retinoider (Differin)


Dosering ved akne

Doseringen er individuell etter sykdomsaktivitet, vekt og alder. Normal behandlingstid ved akne er 4-6 måneder. 

Hvordan skal tetracycliner tas

Tablettene /kapslene svelges hele med rikelig vann (ikke melk). 

Kontroller

Vi tilråder kontroll mot slutten av behandlingen, eller hvis problemene med akne vedvarer. Det er ikke nødvendig med blod -/urinprøvekontroll.

Bivirkninger

Tetracyclin er godt tolerert og gir få bivirkninger. Hyppigste er forbigående lett kvalme og løs avføring i starten av behandlingen. Inntak av yoghurt eller cultura kan hjelpe (husk: ikke sammen med tablettene). Enkelte blir mer ømfintlige for sollys og blir lettere solbrent. Kvinner kan få plager med soppinfeksjoner i underlivet.

Tetracycliner og forsiktighet

Gravide og barn under 12 år skal ikke bruke 

Gode råd 

En skal unngå aktiv soling i behandlingsperioden. Ved opphold i solen anbefales solkrem med høy faktor (25) på hudområder som utsettes for sol. Din hudlege kan gi råd om lokalbehandling etter avsluttet kur. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo