Tetralysal | Tetracyclin mot akne

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tetralysal | Tetracyclin mot akne  


Tetracycliner mot kviser

Tetracycliner er et antibiotikum som er mye brukt i behandling av Akne og kviser. Tetracycliner hemmer vekst av bakterier i huden, og tetracycliner har en betennelsesdempende effekt. Det er flere ulike typer tetracycliner.

Din hudlege vil velge hvilken som er mest egnet for deg. 

Hva er Tetracycliner?

Tetracyklin er et antimikrobielt legemiddel. Det brukes i behandlingen av hudsykdommer som Akne (kviser), Rosacea og enkelte hudinfeksjoner. Det finnes ulike typer Tetracykliner: Tetracyklin, Tetralysal, Oxy-Dumocyclin, Oxytetral, Doxylin, Dumoxin, Vibramycin. 

Virkning og egenskaper


Tetracyclin er et antimikrobielt legemiddel. I tillegg til å hemme veksten av bakterier virker medikamentet også dempende på selve betennelsesprosessen i huden. Det tar som regel 4-6 uker før man ser effekt ved uttalte kviser. En noe raskere effekt ved behandling av Rosacea.

Dosering av Tetracycliner

Doseringen er ofte individuell etter sykdom og sykdomsaktivitet. Vanlig startdose, ved behandling av kviser, er 500 mg tetracyklin 2 ganger daglig i minst 4-6 måneder. Det er viktig at dosen er høy nok, i lang nok tid, for å unngå tilbakefall. Senere kan det være aktuelt å redusere dosen til 500 mg daglig - i noen måneder. Ved behandling av kviser skal Tetracycliner alltid kombineres med lokalbehandling.


Tablettene /kapslene svelges hele med rikelig vann (ikke melk). Doxylin/Dumoxin/Vibramycin og Tetralysal kan inntas sammen med et lett måltid, mens øvrige Tetracycliner bør tas utenom måltid (1 time før eller 2-3 timer etter). Medikamentet skal ikke tas sammen med matvarer som inneholder kalk (melk, yoghurt, ost), eller tabletter som inneholder kalk, syrenøytraliserende midler, jern eller magnesium.

Kontroll og oppfølging

Det er vanlig med legekontroll under behandlingen. Første kontroll vanligvis etter 6-12 uker. Deretter hver 3.-6. måned. Vanligvis er det ikke nødvendig med blod -/urinprøvekontroll.

Bivirkninger og Tetracycliner

Hyppigste bivirkninger er kvalme og løs avføring (lett diare). Inntak av yoghurt eller cultura kan hjelpe på plagene (husk: ikke samtidig med tablettene). Enkelte blir mer ømfintlige for sollys og blir fortere solbrent (gjelder spesielt Doxylin, Dumoxin, Vibramycin). Noen kvinner kan få plager med soppinfeksjoner i underlivet. Soppbehandling med krem og stikkpiller vil hjelpe. Behandlingen med Tetracykliner behøver, som regel, ikke avbrytes pga dette.


Gravide og barn under 12 år skal ikke bruke Tetracykliner på grunn av fare for varig misfargning av tennene. Kvinner som bruker p-piller, skal være ekstra nøye med å ta pillene til faste tider. Ved kjent Allergi for Tetracykliner og ved kjent alvorlig lever-/nyresykdom skal man ikke ha behandling med Tetracykliner. Ta aldri større doser medisiner enn legen har skrevet ut. Lån ikke medisiner til eller fra andre. 

Ta kontakt med lege hvis…- du får mistanke om alvorlige bivirkninger eller annen sykdom i behandlingsperioden. 

Unngå aktiv soling i behandlingsperioden. Ved opphold i solen anbefales solkrem med høy faktor (25) på hudområder som utsettes for sol. Hvis behandlingen avbrytes om sommeren, anbefales det å fortsette med utvortes behandling for kviser.
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo